26. mai 2005 kell 11:34

Naftakompaniide ja eksportööride aktsiad tõstavad Euroopa aktsiaturge

Naftafirmade, Briti ühe terasekompanii ning Ericssoni aktsiad veavad Euroopa aktsiaturge, turuosalised usuvad, et USA majandus kasvas prognoositust kiiremini.

Optimism majanduskasvu suhtes (maailma suurima majanduse esimese kvartali sisemajanduse kogutoodangu esialgne hinnang avaldatakse kell 15.30 Eesti aja järgi) tekitas optimismi Euroopa aktsiaturgudel. Naftasektor sai lisatõuke naftahinna tõusust.

Euroopa suurima naftakompanii, BP aktsia hind kerkis 1,5 protsenti 560 Suurbritannia pennini, Itaalia naftakompanii Eni, mis on Euroopa suuruselt neljas, aktsia hind kerkis 1,4 protsendi võrra 20,90 euroni.

Kuid nafta hinnast rohkem erutab turuosaliste meeli USA sisemajanduse kogutoodangu näitaja, mis avaldatakse kahe tunni pärast. Analüütikud ootavad USA esimese kvartali majanduskasvuks 3,6 protsenti võrrelduna varasemalt prognoositud 3,1 protsendiga. Taoline optimism kergitas suuremate eksportijate aktsiate hindu. Nii on kerkinud maailma suurima traadita võrgusüsteemide tootja Ericssoni aktsia hind 0,9 protsenti 23,20 Rootsi kroonini. Suurbritannia suurima terasetootja, Coruse aktsia hind kerkis 1,8 protsendi võrra 43,25 pennini.

Hetkel kuum