Heidit Kaio • 6 september 2005

Luman ja Kilk lähevad kohtusse arveid klaarima

?Mulle on tõe selgitamine põhimõtte küsimus,? ütles Rein Kilk. Eesti Ehituse tütarfirmal Mapri Projekt on Kilgi firmalt saamata miljon krooni. 400 000 krooni on Kilk võlgu ka teisele ehitusfirmale KVL Ehitus. Mõlemad firmad väidavad, et neil on dokumendid tehtud töö kinnituseks.

?Kas Toomas Lumani ja suure ehitusfirma Eesti Ehituse meelest on normaalne, et objekti tellinud firma juhile makstakse altkäemaksu,? küsis Kilk.

Tema sõnul on esitanud ehitajad suuremad arved firma endisele juhile Tarmo Teeväljale läinud altkäemaksu võrra. Üks firma olevat ehitanud Teevälja majale alumise korruse ja teine ostnud krossiratta.

Teevälja sõnul on Kilgi süüdistused alusetud. Sama väitis ka Mapri Projekti esindav vandeadvokaat Taivo Ruus.

?Altkäemaksu jutt on muidugi täiesti paljasõnaline. See on öeldud ilmselt selleks, et midagi tuleb ju öelda, ehkki tegelikult midagi öelda ei ole,? kommenteeris Ruus.

Toomas Lumanilt ei õnnestunud kommentaari saada, sest ta viibis välismaal.

Rein Kilgil on Tartu maanteel Prisma kaubanduskeskuse vastas majandava firma L. Rei endise juhi Tarmo Teevälja vastu teisigi etteheiteid. Eesti Ekspress kirjutas talvel, kuidas Teeväli juhatuse esimehena, kasutades talle antud volitusi, müüs samast Tartu maantee kompleksist 3 miljoni krooniga maha ühe maatüki, mille ostjad panid hiljem müüki 30 miljoni krooniga.

Vaidluses ehitusfirmadega on Kilk läbi sõelunud kõik arved ja leiab, et ehitajad on uskumatult kõrged kasumimarginaalid kirjutanud. Selle üle saavad osapooled kohtus arutada. ?Meil on kõik paberid alles, lisame need hagile,? ütles KVL Ehituse tegevjuht Tarmo Käärik.

?Ma arvan, et Kilgil lihtsalt pole seda raha, mis ta meile võlgu on,? ütles Mapri Projekti tegevjuht Priit Jaagant. ?Selles firmas on sügav likviidsuskriis.?

Selle aasta alguses püüdsid ehitajad läheneda võlale pankrotiavaldusi sisse andes. Haldur luges kokku kohustusi 32 miljoni krooni eest, nende seas olid nii võlad ehitajatele, soojamüüjale kui ka telefonifirmale. Kohus pankrotti arutama ei hakanud, sest Toomas Luman, Eesti Ehituse tegevjuht, ja Rein Kilk kohtusid ning Kilk lubas võla ära maksta, kui pankrotiavaldus tagasi võetakse. Avaldus võeti tagasi, kuid võlga ei makstud.

?Nii ei saa asju ajada, et maksa võlg ära, siis arutame asja edasi,? kirjeldas Kilk kohtumist. ?Nad kardavad, et ma tahan altkäemaksu võrra tasaarveldust teha.?

Pankroti põhjendamatust toetas ka Zelluloosi kompleksis tehtud kinnisvarainvesteeringute raamatupidamislik ümberhindamine null kroonilt 58 miljonile kroonile. Paar päeva enne pankrotiavalduse sisseandmist lahkus likviidne kinnisvara võlglase firma nimelt teise ettevõttesse.

Nagu saba, lohisevad pidevad võlad Zelluloosi ettevõtmisega kaasa, osa neist saab tagasi makstud, teised tulevad peale, mõned on mitu aastat üleval.

Näiteks on siiani riigile maksmata erastamise tasu. Kilk erastas kompleksi 1997. aastal 3 miljoni krooni eest.

Hetkel kuum