22. september 2005 kell 22:00

NO teater alustab ?Kirsiaiaga?

Täna esietendub teatris NO95 hooaja esimese uuslavastusena Aleksander Pepeljajevi ?Kirsiaed?. Lavastus põhineb Anton T?ehhovi samanimelisel näidendil ning ühendab endas teksti ja tantsu.

??Kirsiaed? tundus olevat keerulisem tantsukeelde tõlkimiseks,? põhjendas materjali valikut lavastaja Aleksander Pepeljajev. Samas käis algselt jutt, kas ?Kajakast? või ?Kirsiaiast?, ning viimane sai valitud just staatilisusele vastanduva liikuvuse pärast.

?Kirsiaed? on Anton T?ehhovi maailmakuulus näidend, mis räägib vene aadlike sopistumisest ning allakäigust 20. sajandi alguses. Pepeljajevi lavastus toetub tekstile vabalt ning liidab tekstikatkele tantsu.

Pepeljajevi hinnangul võib üldiselt öelda, et eelseisev kohtumine ?Kirsiaiaga? saab vaevalt olema kerge ja mässuvaba, kuid tõotab see-eest intensiivset tööd näitleja aparaadiga ja kenakest kogust riski.

Kuigi lavastust mängitakse ühes füüsilises kohas ehk NO99 black box?is, lisab sellele liikuvust vaatajatele antud võimalus etenduse ajal ringi liikuda. Pepeljajevi sõnul teeb lavastuse eriliseks, et vaataja näeb korraga rohkem kui üht vaatemängu, tema silme ees avanevad ühe lavastuse eri versioonid, mis juhtuvad samaaegselt. ?Tuleb ainult ettevaatlik olla, et kiirustades vahel ehk ründavaks muutuvale näitlejale mitte jalgu jääda,? hoiatas lavastaja, et näitlemise viisid võivad mõtte edasi andmisel järsult muutuda.

Näitlejatest osalevad lavastuses Gert Raudsep, Kristjan Sarv, Jaak Prints ning Kõrgema Lavakunstikooli 22. lend.

?Mulle meeldib katsetada laiemaid ülesandeid ja lavakunstikool näib olevat samuti huvitatud eksperimenaalsetest töödest,? oli Aleksander Pepeljajev trupiga rahul. Hindeid panna või taset määrata pole talle kombeks, kuid näitlejate kohta on tal öelda vaid parimat. Kõik on tema mõtetega hiilgavalt kaasa tulnud, isiklikku huvi üles näidanud, tulemust mõjutanud ja oma panuse sellesse andnud.

Aleksander Pepeljajev pole Eestis esimest korda ning alati pälvinud oma lavastustega, tähelepanu ja edu nii publiku kui kriitikute silmis. Sellel, et Pepeljajev aeg-ajalt Eestisse põikab, on mitu põhjust. Isiklikus plaanis on ta alati õnnelik, kui saab Moskvast eemale ning see juhtub kaheksal kuni kümnel kuul aastast. Tallinn jääb aga alati teelahkmele ning võlub oma sadamalinna õhustikuga.

Sel aastal mängitakse ?Kirsiaeda? vaid seitse korda.

Autor: Ülle Hallik

Hetkel kuum