Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Eramu planeerimine algab õige krundi valikust

  Kõige tähtsam tegur kogu maja ehitamise protsessis on täpne visioon, millist maja ja missuguses ümbruskonnas soovitakse endale saada.
  Tihti on näha, kuidas inimesed teevad liiga kiireid otsuseid, tormakaid järeleandmisi eesmärgil võimalikult kiiresti ja igal võimalusel oma majja kolida. See kiirustamine ongi peamine viga, mida inimesed pidevalt teevad ning mis hiljem kurjasti kätte võib maksta.
  Oluline on teada, et iga maja ehitamine peab algama sobiva krundi otsimisega.
  Sageli on olukordi, kus inimestele on hakanud meeldima üks konkreetne olemasolev maja ja seejärel hakatakse lihtsalt maatükki otsima selle maja jaoks, kuigi tegelikult peavad asjad hoopis vastupidi käima. Võib juhtuda, et see maja ei pruugi üldse sobidagi sellele krundile mitmel erineval põhjusel.
  Arvestama peab paljude oluliste detailidega nagu krundi paiknemine ilmakaarte suhtes, kust poolt on krundile sissepääs, millised majad ja hooned on ümbruskonnas. Tasub ka järele uurida, mida sinna planeeritakse juurde ehitada.
  Väga tähtis on siin teada järjestust, et esimese sammuna tuleb leida sobivas asukohas ja just enda vajadustele vastava suurusega krunt.
  Kui vaadata krundi maksumust ja maja maksumust, siis vahe on kordades maja kasuks. Sageli hoiavad aga inimesed just krundi pealt kokku, arvates, et see korvab muud kulutused maja ehitamisel. On olukord, kus inimesed on valmis ehitanud kalli erilahendustega maja eksklusiivsetest ja kulukatest materjalidest, kui selgub, et see maja ei sobigi sellele krundile. See 100 000 või 150 000 krooni, mis krundi pealt kokku hoiti, investeeriti küll maja ehitusse, kuid mis lõppkokkuvõttes nurjab kogu projekti.
  Kui maja ehituse käigus on võimalik projekti muuta ja seda ümber projekteerida, siis krunti pole kuidagi võimalik edasi nihutada, ümber pöörata või naabriga vahetada.
  Kõige sagedamini eksivad inimesed krundi suurusega. Ostetakse liiga väike või siis mõni muu nn veaga krunt, et vähegi kulutusi eelarves kokku hoida.
  Nagu eelpool mainitud sai, peab arvestama ilmakaarte paiknemisega, kust poolt on krundile sissepääs, sest näiteks põhjapoolse sissesõiduga krunt on tavaliselt parem ja eelistatum kui seda on lõunapoolse sissesõiduga krunt. Oluline on teada, kas aed on avatud lõuna poole, sest nii on aias rohkem päikest.
  Alati ei pea maja ehitamisel kasutama kalleid ja luksuslikke materjale, oluline on tulemus, et maja näeks ilus välja ja et ta harmoneeruks keskkonnaga.
  Väga oluline ja kasulik pikemas perspektiivis on teha koostööd just oma ala spetsialistidega ? kinnisvaramaakleriga, arhitektiga, sisekujundajaga, ehitajaga jne. Oma maja planeerimine ja ehitamine on väga oluline samm ja kiirustamine toob siin pigem probleeme kui kasu. Seda tasub võtta kui loomingulist ja aeganõudvat tegevust, kuid arvestusega, et see on kulukas ja kokkuhoiuga ei tohiks üle pingutada. Kui planeerida majale uhke terrass, siis on suur vahe, kas vaadata sealt merele-järvele või hoopis kiirteele.
  Autor: Andrus Soonsein
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Analüütik: „Vali mind, vali minu maksud!“ – palun, ärge tehke!
Kui erakonnad panevad riigikogu valimispeo püsti debatiga, millised maksud peaksid tõusma, ootab majandust vältimatu allakäiguspiraal, hoiatab majandusanalüütik Peeter Tammistu.
Kui erakonnad panevad riigikogu valimispeo püsti debatiga, millised maksud peaksid tõusma, ootab majandust vältimatu allakäiguspiraal, hoiatab majandusanalüütik Peeter Tammistu.
USA aktsiaturg trimmis kolmapäevast hüpet veidi väiksemaks
Kui kolmapäeval rallis USA aktsiaturg oodatust madalama inflatsiooninumbri toel viimase kolme kuu uuele tipule, siis neljapäeval sulgus turg esialgse suure tõusu järel väikeses miinuses.
Kui kolmapäeval rallis USA aktsiaturg oodatust madalama inflatsiooninumbri toel viimase kolme kuu uuele tipule, siis neljapäeval sulgus turg esialgse suure tõusu järel väikeses miinuses.
Reaalajas börsiinfo
Edukat tippjuhti Tarmo Noopi kutsuti buldooseriks, aga see on nüüd minevik Lahkumisintervjuu!
Veerandsada aastat A. Le Coqi juhtinud Tarmo Noop (54) meenutab lahkumisintervjuus, et karjääri alguses kutsuti teda buldooseriks. Praegu ei kujuta ta ettevõtte juhina ette noort 24aastast, kellel puuduvad, nagu temal toona, varasemad kogemused.
Veerandsada aastat A. Le Coqi juhtinud Tarmo Noop (54) meenutab lahkumisintervjuus, et karjääri alguses kutsuti teda buldooseriks. Praegu ei kujuta ta ettevõtte juhina ette noort 24aastast, kellel puuduvad, nagu temal toona, varasemad kogemused.
Eesti lahkub Kesk- ja Ida-Euroopa riikide ning Hiina koostööformaadist
Eesti otsustas edaspidi mitte osaleda Kesk- ja Ida-Euroopa riikide ning Hiina ehk 16+1 koostööformaadis, kirjutab välisministeerium pressiteates.
Eesti otsustas edaspidi mitte osaleda Kesk- ja Ida-Euroopa riikide ning Hiina ehk 16+1 koostööformaadis, kirjutab välisministeerium pressiteates.
Rahasadu! Graanul Investi omanikud võtsid kümneid miljoneid dividende "See oli osa tehingust"
Graanul Invest maksis läinud aastal dividendideks 45 miljonit eurot, kopsakas omanikutulu on Eesti ettevõtluses läbi aegade üks heldemaid.
Graanul Invest maksis läinud aastal dividendideks 45 miljonit eurot, kopsakas omanikutulu on Eesti ettevõtluses läbi aegade üks heldemaid.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.