Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Itaallased on avastanud Eesti toiduturu
Profexpo OÜ juhataja Tiit Sarve sõnul on hetkel messile registreerunud 19 firmat Itaaliast ja kaks Eestis tegutsevat Itaalia firmat. ?Itaallastel on suured stendid, messi kogupinnast on nende käsutuses umbes veerand,? kinnitab Sarv.
Välisfirmasid on kokku kolmekümne ringis, mis näitab Sarve sõnul selgesti, et Eesti turg on välismaalastele jätkuvalt atraktiivne. ?Kui eestlased loobuvad messil osalemast põhjusel, et turg on väike ja kõik tunnevad kõiki, siis välismaalastel on huvi uute kontaktide leidmiseks endiselt kõrge,? leiab Sarv.
Itaallased Marco Giomi ja Andrea Giorgio Boetti asutasid 2003. aastal Eestis firma L`Antico Borgo OÜ, mis tegeleb kvaliteetsete Itaalia toiduainete importimisega Eestisse. Imporditakse juustu, gastronoomiakaupu, trühvleid, kohvi, shokolaadi, pastat ja palju muud. L`Antico Borgo varustab suuri kauplusekette, professionaalseid cateringifirmasid ja toiduainetööstusi.
Toidumessil osalevad nad teist aastat. ?2004. aasta FoodFestil tutvustasime näiteks erinevaid salaamisorte, piprashokolaadi, veini, juustu ja käsitsivalmistatud pastatooteid,? räägib Marco Giomi. ?Lisaks toidule demonstreerisime ka Itaalia keraamikat, traditsioonilisi terrakotatooteid ja nuge.?
Tänavu on Giomi sõnul plaanis osaleda kahe stendiga ? ühel tutvustatakse väikeste Itaalia firmade täielikult käsitsi valmistatud tooteid, teisel aga õpetatakse klassikalise itaalia pitsa valmistamist. ?Nimetame seda pitsakooliks,? ütleb Giomi. Giomi rõhutab, et pitsa ei ole lihtsalt sai tomatikastmega, vaid on olemas kindlad reeglid, mida tuleks järgida. ?Seepärast püüamegi Toidumessi külastajatele pakkuda mitte üksnes toodete demonstratsiooni, vaid pisut ka praktilisi teadmisi,? ütleb ta.
Esimest aastat Tallinna Toidumessil osalev Itaalia Euroexposti juhi Giuseppe Russello sõnul on nende eesmärgiks tutvustada eestlastele Sitsiilia traditsioonilist toidukultuuri. ?Otsime oma toodetele uut turgu Ida-Euroopas ja üheks potentsiaalseks riigiks on Eesti.?
Itaalia toodete impordi ja hulgimüügiga tegeleva OÜ Da Vinci Foodi juhataja Angelo Moglia on tegutsenud Eestis juba kaheksa aastat, toidumessile läheb aga esimest korda. ?Varem ei olnud me selleks lihtsalt valmis, poleks suutnud pakkuda päris seda, mida oleksime tahtnud,? ütleb Moglia. ?Eesmärgiks on kindlasti see, et pakkuda eesti inimestele võimalust tutvuda meie toodetega, milleks on juust, kohv, pagari- ja pastatooted, vein ja õlu.?