Marek Strandberg • 30. oktoober 2005 kell 22:00

Gunnar Okki peksavad omad vitsad

Äripäeva 25. oktoobri juhtkiri on omapärane ja paistab ?tasutud PR-tekstina?. Entusiastlikult üles loetud positiivsed uudised oleksid positiivsed mistahes muu, aga mitte monopoolse ja riigi kõige suurema keskkonnamõjuga ettevõtte osas. Kahjuks jäetakse mainimata, et Gunnar Oki juhtimisel on Eesti Energiast (EE) saanud ka Eesti kõige suurem lobby-ettevõte, mis kujundab energiapoliitikat rohkem kui terve mõistus. Kuidas muidu seletada, et taastuvenergia kokkuostu kohustus on täidesaatva ning seadusandliku võimu poolt alandatud tasemele, mis vastab EE tehnoloogilistele elektrikadudele energia transportimisel!

Oki juhtimise all on EE tootnud kasumit, kuid seda ei ole süstemaatiliselt kulutatud uute tehnoloogiate loomisele, katsetamisele ja rakendamisele. Selle asemel on alustatud suurte investeeringutega moraalselt vanadesse tehnoloogiatesse, mille tulemusena on energiatootmise iseloom tsementeeritud veel aastakümneteks. See aga tähendab, et majanduses ei leia jätkuvalt kasutamist 3?4 miljardi krooni väärtuses soojusenergiat ning kahjustatakse Eesti põhjavett, mis põhjustab tohutute üleliigsete investeeringute vajaduse tulevikus.

Okki on raske kaitsta poliitilise ohjamise, lobby ja laveerimise hammasrataste eest, mille loomise ja nautimisega on aegade jooksul tegelenud terve EE.

Oleks tegemist tehnoloogiaarendusega tegeleva ning turu avanemist ja vaba konkurentsi toetava riikliku kontserniga, poleks ka kõike politiseerida ja ida-kaardiga siduda soovivate olendite kiivas huvi selle vastu sedavõrd suur.

Hetkel kuum