Peeter Teder • 1. november 2005 kell 22:00

Nafta hind langes alla 60 dollari taseme

Nafta hind langes tavalisest soojemate ilmade tõttu USAs viimase kolme kuu madalamate tasemete lähedale, allapoole 60 dollarit barrelist.

Uudisteagentuuri Bloomberg küsitlus näitas, et turuosalised ootavad, et homme avalikustatavad USA naftasaaduste laovarud näitavad vähenemise märke, kuid jäävad siiski kõrgemale aastatagusest tasemest. Nõudlus kütteõli järele jääb sellel nädalal 39 protsenti madalamaks, ennustab Weather Derivatives.

?Kui vaadata naftasaaduste laovarusid, siis me ei ole eriti halvas olukorras,? ütles Investec Securitiese analüütik Jonathan Copus. ?Nafta võib langeda samale tasemele, mis ta oli aasta tagasi, kui ei tule karmi talve.?

Nafta hind käis eile päevasiseselt ära 59,45 dollaril ja stabiliseerus hiljem 59,75 dollaril barrelist. See oli esimene kord alates 28. juulist, mil nafta hind sulgus allpool 60 dollari piiri.

Analüütikute ootuste kohaselt USA toornafta laovarud eelmisel nädalal ilmselt tõusid. See oleks neljas järjestikune tõusunädal. USA laovarud suurenevad tänu sellele, et Naftat Eksportivate Riikide Organisatsiooni ja teised naftatatootjad pumpavad naftat täisvõimsusel. Täpsemad andmed toornafta laovarude kohta avaldatakse täna. Kui nad näitavad tõusu, siis on see teine aasta, mil nad kasvavad ajal, mil nad tavaliselt on langenud või püsinud muutumatuna.

Hetkel kuum