Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Tikutulega otsitud töötajad

  Eesti suurim toiduainetööstus Rakvere Lihakombinaat teatab oma 9 kuu aruandes, et Euroopa Liidu piiride avanemisega on ettevõttes tekkinud suur tööjõu voolavus ning kvalifitseeritud tööjõu puudus on muutunud ettevõtte arengut pidurdavaks faktoriks.
  ?Inimesed vahetavad töökohti ikka väga kiiresti, eriti kevadel vastu suve minnakse hea meelega välismaale tööle,? ütles Rakvere Lihakombinaadi juht Olle Horm. ?Meil olid suvel ajuti lausa tarned häiritud, sest suur osa logistikaosakonna inimestest läks mujale tööle.?
  Hormi sõnul on kõige otsitumad töötajad tootmistöölised ja tehniline personal. ?Neid ametimehi otsivad kõik, neid on väga vähe tööjõuturul saadaval ja firmad lihtsalt ostavad neid üksteiselt üle,? kirjeldas ta.
  Rakvere Lihakombinaat veab endale töötajaid nii Tapalt kui ka näiteks Kiviõlist. Palgad tõusevad ettevõttes Hormi sõnul viimastel aastatel keskmiselt 10 protsenti aastas.
  Veidi kergem on Hormi sõnul töötajaid leida Tallinna külje all asuvasse Talleggi, kuna selles ettevõttes on rohkem naistele sobiv töö ning naisi tootmisesse tööle saada on lihtsam.
  ASi A. Le Coq Tartu Õlletehas juhatuse esimees Tarmo Noop ütles, et lihtsam on hoida tööl olemasolevaid töötajaid kui leida uusi. ?Meie juurest väga välismaale ei kiputa,? ütles Noop. Ühe motivaatorina toob Noop välja asjaolu, et tänavuse aasta kasumist saavad järgmisel kevadel osa kõik õlletehase töötajad.
  Sarnaselt Olle Hormiga kurdab ka Noop, et kõige raskem on leida tavalist tootmistöölist. Praegugi otsib Tartu õlletehas tootmisliini operaatoreid, laadurijuhte ja tootejuhte, CVsid aga laekub Noobi sõnul konkurssidele vähem kui kolm aastat tagasi. ?Tervikuna me peaks aga Eestis olema õnnelikud, et meil on palju nn hallipassimehi, kes välismaale tööle minna ei saa,? ütles Noop. ?Ilma nende inimesteta oleks meie tööhõivestatistika vist juba miinuses.?
  ASi Laomaailm logistikajuht Anne-Mai Anton ütles, et ettevõte on juba paar-kolm kuud otsinud laotöötajat, kellelt mingeid imeoskusi ei nõuta. ?Väga vähe on neid, kes ennast pakkuma tulevad,? ütles Anton. ?Ja need, kes on nõus tulema, neid jälle meie ei taha.? Anton ütles, et laotöötaja brutopalk alguses oleks ettevõttes 7000 krooni, hiljem 9000?10 000 krooni kuus.
  Renditööjõu vahendamisega tegelev OÜ Varumeesteenindus korraldab eilsest alates Eestis nädalase ringreisi mööda Eesti linnu, lootes nii värvata rohkem inimesi. Road show?ks nimetatud ringreisi käigus oodatakse tööotsijaid Ida-Viru linnades, Viljandis, Haapsalus, Tartus ja muidugi ka Tallinnas.
  Ettevõtte projektijuhi Merly Tammini sõnul külastas juba kampaania esimese paari tunniga ettevõtte Tallinna kontorit 30 uut töölesoovijat. Tööd, mida ettevõte pakub, on väga erinevad nt otsitakse sekretäre, müüjaid, keevitajaid, IT-inimesi, tootmistöölisi jne.
  ?See on viimaste aastate väikseim tööotsijate arv,? ütleb tööturuameti peadirektori kohusetäitja Tiina Ormisson värskeid statistikanumbreid kommenteerides. ?See number näitab teravat tööjõupuudust.?
  Esmakordselt pöördus tänavu oktoobris tööhõiveametisse 3259 töötut, mis on viiendiku võrra vähem kui aasta tagasi. Traditsiooniliselt oli töötuse määr kõrgeim Ida-Virumaal, kus tööhõiveametis oli töötuna arvel 6,7 protsenti tööealisest elanikkonnast. Kõige madalam oli töötuse määr Pärnumaal, kus töötuna kirjas vaid 1,4 protsenti maakonna tööjõust. See number ei ole siiski sama statistikaameti arvutatava töötuse määraga, mis on tööhõiveameti töötuse määrast mõne protsendi võrra suurem.
  Ormissoni sõnul on tööotsijatena arvel ka hulk nn heitunud inimesi, kelle kohalike omavalitsuste sotsiaaltöötajad saadavad sageli tööhõiveametisse end töötuna arvele võtma ning alles pärast seda hakkavad maksma sotsiaaltoetust. ?Kui inimesel ei ole alkoholiprobleemi, saame me teda aidata,? ütles Ormisson.
  ?Need, kel töösoov olemas, praktiliselt kohe ka töökoha leiavad. Kes tööd ei suuda leida, nendel on sageli segavaks faktoriks liiga kõrge enesehinnang.?
 • Hetkel kuum
Jaeinvestoreid tuleb üha tõsisemalt võtta
Oma Tallinna börsi rahapaigutustega miinuses istuv värske investor teeb teene mitte ainult iseendale, vaid temasugustele jaeinvestoritele laiemalt, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Oma Tallinna börsi rahapaigutustega miinuses istuv värske investor teeb teene mitte ainult iseendale, vaid temasugustele jaeinvestoritele laiemalt, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Apple andis investoritele külma duši Suurim langus kuue aasta jooksul
Apple teatas suurimast tulude langusest enam kui kuue aasta jooksul ja süüdistas selles tarneprobleeme.
Apple teatas suurimast tulude langusest enam kui kuue aasta jooksul ja süüdistas selles tarneprobleeme.
USA tugev tööjõuturg pani aktsiaturud langema
Ühendriikide tööjõuturu ootamatult hea seis koos poole sajandi madalaima töötusega ehmatas täna aktsiaturud langema.
Ühendriikide tööjõuturu ootamatult hea seis koos poole sajandi madalaima töötusega ehmatas täna aktsiaturud langema.
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Boroditš võitis Tallinnalt 90 000 eurot
Endine poliitik ja Tallinna Linnatranspordi juhatuse liige võitis kohtuvaidluses ettevõttega hagi, mille eest määrati talle 90 000 euro suurune hüvitis ühes viivistega.
Endine poliitik ja Tallinna Linnatranspordi juhatuse liige võitis kohtuvaidluses ettevõttega hagi, mille eest määrati talle 90 000 euro suurune hüvitis ühes viivistega.
Sõda pühkis kolmandiku Ukraina majandusest
Ukraina majandus vähenes eelmisel aastal ligikaudu 30 protsenti, võttis Soome Panga arenevate majanduste uurimiskeskus Bofit kokku Ukraina ametiasutuste esialgsed andmed.
Ukraina majandus vähenes eelmisel aastal ligikaudu 30 protsenti, võttis Soome Panga arenevate majanduste uurimiskeskus Bofit kokku Ukraina ametiasutuste esialgsed andmed.
Raadiohommikus teeme selgeks lennunduse hetkeseisu
Äripäeva raadionädala esimeses hommikuprogrammis süveneme reisilennunduse probleemidesse ning uurime, milline on eesti lennureisija lootus paremateks ühendusteks.
Äripäeva raadionädala esimeses hommikuprogrammis süveneme reisilennunduse probleemidesse ning uurime, milline on eesti lennureisija lootus paremateks ühendusteks.

Olulisemad uudised

Ministeerium värbas Ragn-Sellsi arendusjuhi asekantsleriks
Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi (MKM) uueks transpordi asekantsleriks kinnitati Sander Salmu, kes alustab ametis 13. märtsil.
Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi (MKM) uueks transpordi asekantsleriks kinnitati Sander Salmu, kes alustab ametis 13. märtsil.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.