Christel Karits • 10. november 2005 kell 22:00

Vanemuise suure maja laval täna Toomas Eduri esilavastus

Maailmas kõrgelt hinnatud eesti tantsija Toomas Edur toob täna Vanemuise teatri suures majas lavale oma esimese tantsulavastuse ?E-duur?.

Kaheosalise klassikalise balleti õhtu esimese poole koreo­graafia lõi Edur T?aikovski heliteosele ?Souvenir de Florence?, teises osas kõlab aga Mozarti muusika.

?Minu jaoks peab tants olema nagu skulptuur, mis on igast küljest kaunis,? ütleb Edur. ?See on ka üks võimalus väljendada oma emotsioone. Teinekord ütleb üks liigutus rohkem kui kümme sõna.?

?E-duuri? kunstnikutöö teeb Peter Farmer Inglismaalt, valguskujunduse idee pärineb inglaselt David Richardsonilt ja Toomas Edurilt, valguskunstnik on Tõnu Eimra. Solistidena tantsivad ?E-duuris? Mari Savitski, Andrus Laur, Hayley Blackburn, Anton Jakovlev, Hirotaka Seki, Julia Litvinenko ja Lilian Sarapuu. Kaasa teeb suur osa teatri balletitrupist.

Vanemuises sai Toomas Edurit viimati näha tantsimas koos Age Oksaga mullu oktoobrikuus esietendunud tantsulavastuses ?Pulmareis?. Detsembris Jaapanis esinedes vigastas Edur raskelt oma hüppeliigest ning oli seetõttu esinemistest eemal ligi aasta. Kaks nädalat tagasi tuli ta tantsijana lavale tagasi Inglismaal Southamptonis, kus Inglise Rahvuslik Ballett viibis külalis­etendustel.

Hetkel kuum