Romet Kreek • 28. november 2005 kell 22:00

Tarbimispidu tõstis aktsiaid

USAs kasvas tänupühade nädalavahetusel jaemüük 22 protsenti, 27,8 miljardile dollarile (370 miljardile kroonile). Hästi läksid müügiks nii elektroonika, rõivad kui ka raamatud, eriti esimesed. Ameeriklane kulutas keskmiselt ostudeks 302,81 dollarit ehk natuke üle nelja tuhande krooni. Ostuboikott (Buy Nothing Day) ebaõnnestus.

?Wal-Mart on tagasi,? ütles Morley Fund Managementi fondijuht Alex Ingham Bloombergile. ?Tarbijad paistavad olevat päris heas vormis. Me ei oota sendilugemise jõulusid.?

See, et ameeriklased ostavad asju laenuraha eest, ei huvita kedagi. Seniks, kuni ameeriklastele ikka raha laenatakse, ei väsi nende ostutuhin ja ka tööstuskompaniidel üle ilma pole midagi karta.

Philipsi aktsia hind tõusis kaks protsenti, 21 kuu tipptasemele 23,87 eurole.

Aasia aktsiaturg tõusis tugeva USA jaemüügist innustatult viie aasta kõrgeimale tasemele. ?Eksportööride aktsiad tõusevad, kuna jõuluhooaja müük algas USAs tugevalt ja see kergendas USA aeglustuva majanduse muret,? ütles T&D Asset Managementi strateeg Takashi Kamiya. Nikkei indeks tõusis 1,4 protsenti, 14 986,94 punktile. Lõuna-Korea aktsiaindeks tõusis kõigi aegade kõrgeimale tasemele ja ka India börs tegi rekordi. Sony aktsia hind tõusis 3,9 protsenti, 4530 jeenile.

iPodi pleieritootja Apple Computeri aktsia hind alustas börsipäeva 2,3protsendise tõusuga 70,94 dollarile.

Investeerimispank Piper Jaffray tõstis Apple aktsia hinnasihi 79 dollarile.

Hetkel kuum