Madli-Liis Parts • 8. detsember 2005 kell 22:00

D?ässinädal tuleb ülitihe

Detsembri kolmandasse nädalasse mahub õdusat vokaald?ässi, nakatavaid elektribassi tuure ja isikupäraseid moodsaid saksofonifantaasiaid.

Ammende villas annab täna viimase Eesti kontserdi Michael Manring USAst, virtuoosne elektribassi mängija, kes jõudis juba hullutada Tallinna, Viljandi ja Tartu rahvast. Manringut saab kuulata ka homme Kloostri Aidas jämmil. Jõulujazzi teatepulga võtab Manringult üle Narvas ja Tallinnas esinev vokaalkvartett Cool and Jazzy. Moskvas muusikaakadeemia lõpetanud ja mitmeid muusikaauhindu võitnud nelik kõlab kui vormi valatult ja peegelsiledaks lihvitult, olgu käsil standardid, klassikalise muusika seaded või rahvaviisid.

Head ajad on ka Helin-Mari Arderi talendi austajail, sest lauljatar annab koguni kolm kontserti: pühapäeval Nigulistes, esmaspäeval ja teisipäeval Pärnus. Jazziliidu d?ässiklubis teatris NO99 on täna aga Sofia Rubina õhtu. Noore, andeka ja palju võõrsil esineva vokalisti kavas on nii tuntud d?ässimeloodiaid kui ka originaalloomingut, sinna juurde kindlasti vahetut fankielektrit, mis Rubinale nii omane.

Tänasega algava nädalaringi kangelasteks on hoopis saksofonid. Villu Veskil on käsil uus sooloprojekt iLife Tour, mille idee keerleb ümber saksofoni, arvuti tehniliste võimaluste ja visuaalsete kujutluspiltide. Moodsas tantsulises d?ässis on vihjeid pea kõigest, mis Veski kui muusiku loomulik osa, näiteks põhjamaist kargust ja unelevat bossa?t, ka Miles Davist ja John Coltrane?i, kui tähelepanelikult jälgida. 14. detsembril toimub ühe-mehe-saksietendus Tallinnas rahvusraamatukogus, kus on saksofonisti sõnul kõige paremad tehnilised võimalused projekti täismahus esitlemiseks.

Briti saksofonisti Courtney Pine?i kontsert 15. detsembril Rock Cafés on Jõulujazzi finaal. Ehkki nii mõnigi pikaaegne fänn on tunnistanud, et Pine?i tänapäevaste d?ässivoolude ristamine pole enam nii raju kui aastate eest, olles pigem pehmemaks ja meloodilisemaks muutunud, on mees siiski absoluutne tipp nii ideede genereerija kui ka instrumentalistina.Tema mõttekäigud kõlavad vaimukalt. Jõulise lavaenergiaga poeb Pine märkamatult kuulajale naha vahele.

Nädalavahetus seab d?ässisõbra pingsa valiku ette. Muidugi juhul, kui üldse veel on jaksu kontserdile minna ja piletid juba taskus. D?ässielu seadjad pole kuulajale kontserdirohkuses halastanud. Ülerahvastatud saalid on saanud pigem reegliks kui üllatuseks.

Vaata kontserdikava www.jazzkaar.ee

Hetkel kuum