Defektseid 500krooniseid rahatähti võib olla kõige rohkem 40

Kadi Heinsalu 06. veebruar 2006, 00:00

Kuna 500kroonised on 40 kaupa poognas, võis Eesti Panga avalike suhete juhi Janno Tootsi sõnul juhtuda, et kõik 40 rahatähte on sama defektiga kuskil ringlemas. Samas võis see olla ka üksik defektne rahatäht.

Pangatähe tagaküljel puudus muutuva värviga ristkülik all paremas nurgas, mille sees on nimiväärtus 500. Rahatäht oli trükitud juba 2000. aastal. Millal see ringlusse läks, ei ole Tootsi sõnul teada. Ta kinnitas, et kui kelleltki avastatakse selliste praaktunnustega 500kroonine, siis politsei kimbutamist karta ei tule. Kahtluse korral tuleks minna lähimasse kommertspanka ja lasta seal rahatähed ära kontrollida.

Pank kontrollib ringlusse lastavaid rahatähti pisteliselt, alles tagasi tulles kontrollitakse neid ükshaaval ja sorteeritakse vigased rahad välja. "On olnud ka sajakroonine, mis tuli trükikojast, üks pool täiesti valge," kirjeldas Toots.

Kuna Eesti Pank ei ole uusi paberrahasid juurde trükkida lasknud alates 2002. aastast ja järgmisel aastal loodetakse kasutusele võtta eurod, ei ole Tootsi sõnul mõttekas hakata ka Saksamaa Bundesdruckerei rahatrükikoda vahetama. "Oleme nendega loomulikult ühenduses, nädala alguses jätkame kontakte," sõnas ta.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing