27. september 2006 kell 11:14

Shiller: Kinnisvararallit lükkab usk kapitalismi

Kinnisvararallit lükkab tagant kogu maailmas levinud arusaam, et kapitalism on võitnud ning kõik inimesed peavad enda eest hoolitsema kinnisvara soetamisega, väidab Robert J. Shiller, Yale’I Ülikooli majandusprofessor.

“Veendumus, et eraomand on hea elu eelduseks, ajabki elamuhinnad üles. Kinnisvara hinnatõusule aitab kaasa inimeste hirm, et kõik peavad ralliga kaasa minema, enne kui hilja. Just selline turupsühholoogia valitseb nt Hiinas ja Indias, kus kiiresti kasvavad sissetulekud ja esmakordselt rikastuv elanikkond avaldavad survet kinnisvara- ja ehitusmaterjalide turule,” kirjutab Shiller oma homme Äripäevas ilmuvas kommentaaris.

"Kuid usul põhinev buum ei saa igavesti kesta. Juba võib näha märke kõrgelt kukkumisest. USA press on viimastel kuudel kirjutanud, et 10 a kestnud elamuhindade buum Ameerikas on lõpule jõudmas ning mull võib lõhkeda. Turupsühholoogia on toonud kaasa hirmu USA elamuhindade järsu kukkumise ees," hoiatab Shiller.

Autor: Mati Feldmann

Hetkel kuum