• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Oliver Kruuda levitab uut usku

  Neljapäevane Eesti Ekspress avaldas suurärimees Oliver Kruuda kirja kolleegidele-suurettevõtjatele ja tööandjatele. "Nõuame prokuratuurilt aru, miks hoitakse jätkuvalt arestikambris kinni maatehingute tegijaid," on Kruuda kirja sisu. Ta lisab, et tunneb Einar Vettust isiklikult ja too on ju näiteks Tallinna linna elu aidanud küll. Selgituseks: Vettus on Kruuda äripartner firmas, mis üritas samuti maavahetusega tegeleda.
  Tegu on tähendusrikka kirjatükiga, mis iseloomustab muutust mõtlemises, eelkõige ühe ärimeeste klanni liikmete peades. Nimelt on Eestis kasvanud grupp suurettevõtjaid, kes suure raha toel on hakanud uskuma ja üritavad ka teisi veenda, et ühiskonna arengut soovitud suunas on võimalik osta.
  "Oleks aeg seda teemat käsitleda ka neil, kes inimestele tööd annavad ja asja edasi viivad," kirjutab Kruuda.
  Juhin tähelepanu lause teisele poolele. Parafraseerides: meie, tööandjad, oleme need, kes elu edasi viivad, makse ja palka maksavad. Kruuda avalduse sõnumiga jätkates: meil on raha, meie oleme ka need, kelle sõna peaks kuulama ülejäänud ühiskonnaliikmed, sh kohtuametnikud ja prokurörid. Rõhutan: mitte lihtsalt kuulama, vaid sõna kuulama.
  Umbes kuu aega tagasi oli Ekspressis Kruudaga ka suurepärane intervjuu, kus mees rääkis avatult endast, rahast, ka enda elufilosoofiast. "Minu meelest oli see niivõrd hea nali," ütles ta K-Kohukese kampaania kohta. Selline on siis Kruuda arusaam seaduskuulekusest ja demokraatiast.
  Mulle Oliver Kruuda tegelikult meeldib. Tunnustan kõrgelt tema tööd töösturina ja tööandjana. Meeldib tema avatus ja suhtlemisstiil. Kuid temaga poliitika ja äri seoste teemal vestlemine ehmatab. Tema jutust kostab läbi erakordne pragmatism ja küünilisus. Kruuda toetab miljonite kroonidega Edgar Savisaart, sest "ta on ainukene, kes julgeb teha otsuseid". Seda Kruuda meelsasti ei mööna, aga mitmed Keskerakonna inimeste tehtud otsused on ka temale erakordselt kasumlikud.
  Seega, demokraatia on justkui kaup, parima pakkumise teinu saab ka enda jaoks parima demokraatia. Nukker on see, et kohati on Kruudal õigus. Tõesti, rahaga saab osta poliitilist võimu, rääkimata isiklikest soodsatest tehingutest. Lugusid Kruuda ja Keskerakonna rahasuhetest ja tehingutest on Äripäevas korduvalt ilmunud.
  Kruuda pole muidugi üksi. Samasugust ideoloogiat kannab vähemasti tegude kaudu ka Urmas Sõõrumaa. Oli ju Sõõrumaa see, kes 2003. aasta valimiste järgsel õhtul üritas kokku panna valitsusliitu Reformierakonnast, Keskerakonnast ja Rahvaliidust. Toona see ei õnnestunud. Aga vaadake, kes täna võimul on! Reedeses Äripäevas ütles Sõõrumaa: "Tahaks sõna sekka öelda ja raha asi tuleb teemaks." Sobivad otsused ja lahendused on seotud antava rahaga. M.o.t.t.
  Niisiis: ehkki keegi pole neid sinna valinud, valitseb Tallinna linna ning mitmeid olulisi riigiasutusi täna tegelikult üks ärimeeste klann. Miks? Esiteks, neil on raha. Teiseks, nad teavad või arvavad teadvat, mis on rahvale, riigile, ühiskonnale (ja neile endile) hea.
  Ja kolmandaks, nad usuvad, et ühiskonna arengut on võimalik osta, välistades nii demokraatiaga kaasas käivad tüütud ja ajamahukad arutelud.
  Kruuda kirjast kumab läbi ka soov saada Aadu Luukase järeltulijaks, ettevõtjate kõnemeheks. Lahkunud Luukase saapad on aga Kruuda jaoks liiga suured. Liiga erinevad on kahe mehe arusaamad ettevõtjate rollist ühiskonnas ja demokraatia arengust.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Aimar Ventsel: Kesk-Aasia õppetund – autoriteet pole jumalast antud
Pikemas perspektiivis on parem mõnevõrra võimu jagada, selmet panna alluvaid ihaldama absoluutset võimu pakkuvat ülemuse ametit, et siis ise sama autoritaarselt kõigile koht kätte näidata, kirjutab Kasahstani värske näite varal etnoloogiadoktor Aimar Ventsel.
Pikemas perspektiivis on parem mõnevõrra võimu jagada, selmet panna alluvaid ihaldama absoluutset võimu pakkuvat ülemuse ametit, et siis ise sama autoritaarselt kõigile koht kätte näidata, kirjutab Kasahstani värske näite varal etnoloogiadoktor Aimar Ventsel.
Naftaturgu suunab 61aastase inseneri käsi
Naftaturg on keerulise 2021. aasta läbinud suuremate hüpeteta – otsekui suunaks kellegi käsi toornafta hinda rahulikult, kuid kindlalt ülesmäge. Selle käe omanik on 61aastane naftainsener ja kuningapoeg, Saudi Araabia energeetika­minister Abdulaziz bin Salman Al Saud.
Naftaturg on keerulise 2021. aasta läbinud suuremate hüpeteta – otsekui suunaks kellegi käsi toornafta hinda rahulikult, kuid kindlalt ülesmäge. Selle käe omanik on 61aastane naftainsener ja kuningapoeg, Saudi Araabia energeetika­minister Abdulaziz bin Salman Al Saud.
Heiki Einpaul: kõige kõvema kisaga pole alati kõige suurem probleem
Energia kallinemisega toimetulemise võtmelahendus on säästlikumad ja alternatiivsed lahendused ning need, kes ainult virisevad ja abi nõuavad, jäävadki lõpuks hammasrataste vahele või õpivad efektiivsemalt taotlusi kirjutama, ütleb masinaehitusettevõtte Hekotek omanik Heiki Einpaul tööstusjuhtide küsitluse vastuses.
Energia kallinemisega toimetulemise võtmelahendus on säästlikumad ja alternatiivsed lahendused ning need, kes ainult virisevad ja abi nõuavad, jäävadki lõpuks hammasrataste vahele või õpivad efektiivsemalt taotlusi kirjutama, ütleb masinaehitusettevõtte Hekotek omanik Heiki Einpaul tööstusjuhtide küsitluse vastuses.
Endised kolleegid läksid Ukraina hanke pärast kaklema
Kaks Eesti ettevõtet vaidlevad tuntud Ukraina riigiettevõtte Antonov korraldatud hanke üle. Mõlemad süüdistavad teineteist ebaausas mängus.
Kaks Eesti ettevõtet vaidlevad tuntud Ukraina riigiettevõtte Antonov korraldatud hanke üle. Mõlemad süüdistavad teineteist ebaausas mängus.