Toivo Tulevi autoriõhtu

Kersti Inno 10. november 2006, 00:00

Sakraalsus, süvenemine, dramaatilised värvivärelused, vaikuse poeesia - need on mõned märksõnad sellest, mida on oodata homsel kontserdil Nigulistes, kus kõlab Toivo Tulevi muusika.

Toivo Tulev on helilooja, kelle loomingus põimuvad ekspressionistlik ja sakraalne elutunnetus, eksistentsiaalne heitlus tasakaalu- ja pingeseisundite vahel. Tema helikeelt on mõjutanud tegevus mitmes vanamuusika ansamblis ja süvenemine gregooriuse laulu traditsiooni. Ise on ta asutanud liturgilise muusika ansambli "Scandicus" ning on selle kunstiline juht.

Toivo Tulevi teoseid on esitatud rahvusvahelistel festivalidel Tokyos, Londonis, Berliinis, Varssavis ja mujal ning valitud kolmel korral rahvusvahelisel heliloojate rostrumil Pariisis kümne parema teose hulka.

Tema Majesteedi kuninganna Elizabeth II Eesti-visiidi puhul tellis Briti saatkond Tulevilt teose, mis kõlas Eesti Filharmoonia Kammerkoori esituses 19. oktoobril Kumus kuningannale ja tema saatjaskonnale. Tervitusteos "Rejoice, Rejoice, Rejoice!" ("Rõõmusta!") on ka helilooja autorikontserdi kavas.

Lisaks on võimalik kuulata teose "Der Herr ist mein getreuer Hirt" ("Issand on mu truu karjane") kahte versiooni, millest esimene valmis 1989 paavst Johannes Paulus II sünnipäeva puhul, teost "Leave, Alas, This Tormenting" ("Lahku ometi, piin") sopranile, vokaalkvartetile ja löökpillitriole, veebruaris esiettekandel olnud kooriteost "Jusquez au printemps" ("Kuni kevad saabub") ja ulatuslikumat teost "Songs" ("Laulud"), mis valmis Paul Hillieri tellimusel 2004-2005 hooajal, mil Toivo Tulev oli Eesti Filharmoonia Kammerkoori resideeriv helilooja.

Toivo Tulevi helimaailm - heli sisse minek, vaikuse kuulamine, iga üksikheli tähtsustamine - eeldab eriti head ettekannet. Seepärast esitavadki tema loomingut vaid parimad muusikud.

Autoriõhtul Nigulistes esinevad Eesti Filharmoonia Kammerkoor ja Tallinna Kammerorkester Paul Hillieri juhatusel. Lisaks koori solistidele teevad kaasa Kädy Plaas, Mati Turi ja kontratenor Robin Blaze Inglismaalt, Harry Traksmann viiulil, Marrit Gerretz-Traksmann klaveril ja PaukenfEST Trio.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:43

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing