Anne Oja • 13. november 2006 kell 22:00

Seadus kohustab hinda õigustama

Siirdehindu esineb igal sammul: kauba või teenuse ostul-müügil, kinnisvara või muu vara ostul või müügil, agendisuhetes, rendisuhetes, uurimis- ja arendustegevuses, litsentsilepingutes, rahastamisel, garantiide ja tagatiste andmisel, juhtimislepingutes ja ka tehingutes eraisikute vahel.

Siirdehindade määramise kohustus langeb maksuameti õlult maksumaksja kaela tuleva aasta 1. jaanuaril.

PricewaterhouseCoopersi maksukonsultant Villi Tõntson nimetas septembris toimunud maksukonverentsil tulumaksuseaduse muudatust siirdehindade uueks tulemiseks. Ta tunnistas, et siirdehindade määramise keerukuse tõttu maksuametnikud seda naljalt ette ei võtnud.

Arco Vara finantsjuht Sulev Luiga ütles, et lisanduv aruandluskohustus suurendab Eestis tegutsevate kontsernide töökoormust ja haavatavust, mistõttu läheks vaja teatud kohanemisperioodi.

"Seadused on võimaldanud ka senini maksustada turuhindadest oluliselt erinevate hindadega tehinguid viisil, nagu tehingud oleksid tehtud turuhindadega," rääkis Luiga, "samas on siirdehindadega tehingute maksustamisel puudunud järjepidev praktika."

"Turuhinna määramine on ja jääb manipuleeritavaks ja vaidlustatavaks," lisas Luiga. Tema sõnul on kontsernid siirdehindadega tehingute maksustamise praktika kujunemise ajal kaitsetumad kui teised ettevõtted maksuametnike pädevuse puudumise või ka pahatahtlikkuse suhtes.

Maksuhaldur ei kommenteerinud muudatusi siirdehindade kontrollimises, kuna määrus ei olnud veel nendeni jõudnud.

Rahandusministeeriumi maksupoliitika osakonna peaspetsialisti Margit Aava sõnul täpsustab siirdehindade määrus tehingute võrreldavuse kriteeriume ja turuväärtuse leidmise meetodeid. Kolmele traditsioonilisele meetodile lisandub kaks nn tulumeetodit. "Uute asjadena lisanduvad määrusesse kulude jagamise kokkulepped, detailsed dokumenteerimise reeglid ning topeltmaksustamise tõkestamist puudutavad sätted," sõnas Aav.

Eesti tulumaksuseadust sundis muutma Euroopa Kohtu otsus, milles leiti, et erinevus residentide ja mitteresidentide maksustamises segab ühisturu toimimist.

Hetkel kuum