ÄP fototoimetus • 22. november 2006 kell 22:00

Maksukingike on ajale jalgu jäämas

Ettevalmistatav seaduseelnõu lubaks tagastada tulumaksu vaid kuni 30 000 krooni suuruselt eluasemelaenu intressilt. Praegu on see summa veel 50 000 krooni, aga kunagi oli 100 000 krooni ja veel enne seda üldse piiramata.

Äripäeva toimetus peab õigeks eluasemelaenu intressidelt tulumaksuvabastuse täielikku kaotamist. Pole mõtet koera saba tükkhaaval raiuda.

Selle kasuks räägivad mitmed argumendid. Tulumaksutagastus ei ole laenuvõtmise otsuse tegemisel esmatähtis faktor, sest eluasemelaenu võetakse ikka suurema eesmärgiga - soetada oma kodu.

Tõsi, tulumaksutagastus on meeldiv kingitus pangakontol. Samas selle vähenev suurus ei abista eriti laenu teenindamist, pigem võimaldab katta mingit jooksvat kulutust.

Teiseks. Vaatamata Euribori nii pooleteistprotsendisele tõusule on laenuintressid Eesti kommertspankades ikkagi küllalt soodsad ega anna võrrelda näiteks kümne aasta taguse ajaga. Samas, riiklik otsus eluasemelaenu intressid osaliselt tulumaksuvabastusega kompenseerida tehti ajal, kui üldine intressitase oli kõrge ja sellega sooviti näiteks noori peresid oma kodu rajamisel reaalselt abistada.

Kolmandaks. Äripäev on alati olnud lihtsa ja väheste erisustega seaduste, sealhulgas tulumaksuseaduse poolt. Erisused võivad eraldi võttes näida põhjendatud, aga n-ö suuremas pildis tähendavad ikkagi ebavõrdsuse tekitamist. Tulumaks tagastatakse laekunud maksudest, millesse annavad oma panuse kõik maksumaksjad.

Hansapanga eluaseme finantseerimise osakonna juhataja Agnes Maki sõnul (Postimees Online'ile) puudutaks 30 000 kroonini langetatud kompenseerimispiir umbes pooli laenuturule sisenejaid ja umbes veerandit senistest laenuvõtjatest. Makk usub siiski, et inimesi, kes tahavad oma elamistingimusi parandada, maksutagastuse vähenemine ei takista.

Kellele laenuvõtjatest tagastus väheneb, see kogeks tõepoolest muudatuse negatiivset mõju ja kiristab riigi suunas hambaid.

Samas saab asja vaadata ka küljest, et 30 000 kroonini alandatud piirmäära juures ei täida tulumaksuvabastus talle kunagi seatud ülesannet - abistada kõiki eluasemelaenu võtjaid.

Ettevõtja Hede Kerstin Luik ütles eilses Äripäevas, et kui mingi ülempiir on pandud, siis ühtviisi tuulest võetud on see number nagunii.

Tabavamalt polegi võimalik väljenduda: kõik seaduste erisused, mis on alt või ülalt piiratud mingi arvuga, kannavad endas nende tegijate suva.

Autor: ÄP

Hetkel kuum