Liis Kängsepp • 3. detsember 2006 kell 22:00

Pankade krediiditerror

Suur oli ühe Äripäeva töötaja üllatus, kui postkasti Hansapangast saabunud ümbrikus oli tavapärase pangateate asemel hoopis kuldne krediitkaart koos kenade pakkumistega. Algul mulaažiks või halvaks naljaks peetud plastikutükk osutus ehtsaks krediitkaardiks, mis on vaja vaid internetipangas aktiveerida.

"Mina enam pangakontorisse ei lähe, üritan kõik tehingud internetis teha," ütleb projektijuht Piret Jaaks, kellele viimati ei üritatud küll pakkuda krediitkaarti, vaid pensionisambaid. Krediitkaarditerrori ohvriks langes hoopis tema vend.

"Vend tuli pangast, oli näost valge ja väsinud. Eesti inimene on loomuselt selline, et tal on raske ära öelda," räägib Jaaks, kuidas tema vend ootamatult krediitkaardiomanikuks sai. "Teller hoiab inimesi nagu vangis - ei tee soovitud tehingut, vaid hakkab toppima asju, mida sul hetkel vaja pole."

Raamatupidaja Liivi Pikalev avastas ühel kevadpäeval, et internetipangas on tema nimele tekkinud uus konto, koos kaardiga ja paarikümne tuhandega arvel. Pikalev asus asja uurima - selgus, et kontoris ootab teda krediitkaart.

"Minu jaoks oli üllatav, et meil polnud läbirääkimisigi toimunud, vaid ootamatult oli kaart olemas," rääkis Pikalev.

Pikalev võttis kaardi vastu, sest sahtlipõhjas hoides ei kaasne talle kaardiga mingit lisakulu. "Korra võtsin ta sahtlist välja. Käisin reisimas, võtsin kotti kaasa," räägib Pikalev, kes kaarti kasutanud siiski pole.

Ka CVO Sales & Marketing Recruitmentis töötav Kerli Tiik märkas ühel päeval internetipangas krediitkaardipakkumist. Seda ignoreerides sai ta varsti pangast kirja ning lõpuks talle helistati.

"Ma ei viitsinud nende survele enam vastu panna. Lasin endale krediitkaardi teha ja see oli täielik jama," räägib Tiik.

Sampo Panga elektroonilise panganduse osakonna juhataja Lauri Ilisoni sõnul on nende krediitkaartide arv kasvanud, kuna ühelt poolt on kasvanud inimeste soov osta täna, kuid maksta homme, ning teisalt on pank teinud atraktiivseid pakkumisi. "Mul endal on väike kogemus Hansapangaga, nad on mind mõnikord sel teemal meeles pidanud," märgib Ilison. "Ma ei saa öelda, et see minu jaoks terror oleks," lisas ta.

Hansa-, Ühis- ja Nordea Pank vastasid küsimustele krediitkaarditerrori kohta üldsõnaliselt, jättes sisuliselt kasutamata võimaluse toimuvat selgitada.

Hetkel kuum