Riigikogu liikmed saavad jõuluks põlevkivi

19. detsember 2006, 11:17

20. detsembril annavad põlevkivivallad ja
keskkonnakaitsjad Riigikogu liikmetele üle jõulupakid põlevkiviga.

Ebatavalised kingitused peaksid kohustama riigikogulasi juba mitmendat aastat kestvas debatis selgeid seisukohti võtma, teatas Eesti Roheline Liikumine.

Sageli ka põlevkivisõjaks nimetatud sündmused algasid kaks aastat tagasi, kui 2004. aasta jõululaupäeval laekus Virumaa põlevkiviväljadele esimene ridamisi esitatud kaevandustaotlustest. Mõne kuu jooksul esitatud kuueteistkümne kaevandustaotluse rahuldamine tähendanuks tuhandete eesti maaelanike lahkumist Virumaalt, massiivset keskkonnakahju ja Eesti strateegilise energiaallika kiiret ammendumist.

Põlevkivivaldade elanikud tunnevad tuleviku suhtes ebakindlust. Kindlustunnet aitaks tõsta teadmine sellest, et energeetikapõhistes aruteludes leitakse lahendused ka sotsiaalsetele probleemidele.

Põlevkivivallad ja keskkonnaühendused leiavad, et laiendada tuleks ka põlevkivi tuleviku üle otsustajate ringi. Nii olulise dokumendi kinnitamisel ei tohiks piirduda valitsusega, vaid otsus tuleks vastu võtta laiapõhjalisemalt – Riigikogus. Selleks on vaja muuta maapõueseadust. Parteide seisukohad põlevkivi küsimuses ei tohiks lähtuda erakondade valimiseelsest võitlusest, sest nii olulises küsimuses pole määrav partei nimi, vaid otsuse sisu.

Põlevkiviga täidetud kingikarbid on dekoreeritud fosforiidisõjaaegsete ajaleheväljavõtete ja erinevatest dokumentidest pärineva põlevkivialase informatsiooniga. Kingituse tegijad loodavad, et kingi formaat ärgitab riigikogujaid end põlevkivi alase infoga kurssi viima. Jõulukaardid on kujundatud Maidla ja Sõmeru valla laste joonistustest, mis esitati novembris korraldatud joonistusvõistlusele „Minu kodukoha tulevik“.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
19. December 2006, 11:17
Otsi:

Ava täpsem otsing