Raamatu loomine on väljakutse disainerile kui köitekunstnikule

Tiina Kolk 09. veebruar 2007, 00:00

Mis on disain? Millised seosed on võimalikud köitekunsti ja disaini vahel? Milline on disainraamat või disainitud raamat?

Seda püüavad selgitada näitusel "Draamat. Disain + raamat" esinevad 17 köitekunstnikku, 11 Eesti Kunstiakadeemia ja 7 Tartu Kõrgema Kunstikooli tudengit.

"Disainraamat võib olla midagi hästi ja käepäraselt käsitsetavat, aga köite- ja nahakunstile omaselt töömahukat. See võib olla uudse vormiga raamat, mille väärtust praktilisus ei määragi. See võib olla ka vaimukalt ja lihtsalt tiražeeritav bukett paberilehti, mida saab toota hulgi ja mõõdukate kulutustega, ent mis poeletil ligi tõmbab, ostma kutsub ning ühtlasi ka silmale puhkust ja rõõmu pakub," kommenteerib kunstnik Maarja Undusk.

Näituse väljapanek on väga mitmepalgeline. Siit leiab vaimukaid köitelahendusi ja läbinisti autoriraamatuid. Kasutatud materjalide valik on lai, on paberit ja pappi, nahka, puitu, kilet, kangast, metalli ja muudki.

Näiteks korüfeede Luule Maari ja Kaja Kits-Karmi raamatud üllatavad lihtsuse ja funktsionaalsusega, aga tudengite Anastassia Matvejeva ja Luise-Laura Vatseli köited nooruslikult julgete ideedega.

"Milline disainraamat ka poleks - see peab mõjuma värskelt ja esteetiliselt, tekitades huvi ja sümpaatiat raamatu kui inimese parima sõbra vastu," mõtiskleb Undusk.

Pille Kivihalli loodud kujundusinstallatsioon pakub selgitavaid repliike disainist ja ilust. Oma seisukohti väljendades tsiteerib ta Umberto Eco "Ilu ajalugu". Eri ajastuist pärit kapinupud toimivad tekst-objekte siduvate köitekonstruktsiooni detailidena ja ühtlasi disainielementidena ning põimivad Eco seisukohtade ja näitusetöödega toreda dialoogi.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:45
Otsi:

Ava täpsem otsing