Alaealisele tuleb pakkuda kergeid tööülesandeid

Niina Siitam 23. aprill 2007, 00:00

Alaealisi tohib tööle võtta sellistele töödele, kus tööülesanded on lihtsad ega nõua suurt kehalist ega vaimset pingutust.

Valitsuse määrustega on kehtestatud kaks tööde loetelu. Ühes neist on tööd, mida 13-14aastane alaealine ja 15aastane koolikohustuslik alaealine võib teha. Need on nn kerged tööd, mille tegemisega ei ületata alaealise kehalisi ja vaimseid võimeid ega ohustata tema tervist.

Teine loetelu sisaldab töökeskkonna ohutegurite loetelu ja töid, mida alaealine teha ei või. Keelatud töid on kahesuguseid: ühed sellised, kus töökeskkonnas toimivad ohutegurid (füüsikalised, keemilised ja bioloogilised). Teised on tööd, mille tegemisel ei pruugi alaealine oma kogenematuse tõttu ohtu märgata.

Alaealine ei tohi teha tööd, mis on seotud alkoholi ja tubakatoodete käitlemisega. Käitlemise all mõeldakse valmistamist, töötlemist, pakendamist, kauplemist, ladustamist ja edasitoimetamist kaubanduslikul eesmärgil. Samuti ei ole alaealisega lubatud sõlmida töölepingut, mille sisuks on töötamine vahetult hasartmängu korraldamisega seotud töökohal.

Alaealisel on väiksem tööajanorm ja lühem tööpäev. Üldjuhul ei tohi alaealist rakendada tööle õhtusel ajal kella 18.00-22.00 ja ööajal kella 22.00-6.00.

Teatud juhtudel on see lubatav, kui tegemist on kultuuri-, spordi või reklaami alal töötamisega. Siis võib 13-14aastane töötada kella 20.00ni ja 15-17aastane kella 24.00ni, kuid seda ainult tööinspektori nõusolekul. Alaealist on keelatud rakendada ületunnitööle ja tööle puhkepäeval.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing