Mariliis Pinn • 26. aprill 2007 kell 11:20

Kraft: Eesti loomulik majanduskasv on 7-8% aastas

Nordea Pank Eesti juht Vahur Kraft prognoosis postimees.ee online-intervjuus, et järgnevatel aastatel Eesti majanduskasv taandub pikaajalisele loomulikule tasemele, milleks on 7-8% aastas.

"Väikese riigi majanduskasv peakski olema ühtlaselt jätkuv ja stabiilne, selles ei peaks olema väga suuri ja drastilisi liikumisi üles- ja allapoole. Ootame ka inflatsiooni esialgset kiirenemist järgneval aastal ja pikemas perspektiivis tarbijahinnaindeksite alanemist. Majanduskasvu alanemine lähtub sisetarbimise kasvu aeglustumisest ja selle mõõdukale tasemele taandumisest. Väikese riigi pikaajaline majanduskasv saab eelkõige baseeruda ekspordi kasvul, sest vaid sisetarbimisel põhinev majandus viib varem või hiljem ülekuumenemisele ja sellele järgnevale tugevale korrektsioonile," lisas ta.

"Tavainimesele tähendab see eelkõige mõõdukamate ootuste kujunemist läbi palgakasvu - järgnevatel aastatel saab palgakasv olema väiksem kui viimasel aastal. Samuti usun, et erinevate kaupade ja teenuste hinnad tulevikus enam nii kiiresti ei tõuse," selgitas ta selle mõju tavainimesele.

Hetkel kuum