Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Silikaattelliseid nõutakse ka 21. sajandil

  Silikaattelliste tootmine sai alguse 19. sajandi lõpupoolel Saksamaal. Tallinna ajaleht "Revaler Beobachter" kirjutab 1899. aastal: "Telliste kõrge hind on viinud selleni, et Saksamaal järjest enam silikaatkive valmistatakse. Nagu nüüd kuulda on, on meil samasugune tehas asutamisel." Lubjatelliseid hakati Eestis tootma küll veidi hiljem, aastal 1910, mil praeguse Järve keskuse koha peal alustas tegevust ettevõte nimega "Tallinna silikaat-telliskivi vabrik O.Amberg ja Ko". Liiva ju jätkus Nõmmel küllaga ja lubjatehaseidki oli linna lähedal mitmeid. Tehases töötas 12 meest, talvekuudel jäi tehas suletuks.
  Sõja puhkedes 1914. aastal jäi tehas seisma, elluärkamisest andis märku OÜ Silikat, mis registreeriti 1923. aastal. Kuna Nõmme kasvas, müüdi maha osa tehase maavaldusi - nii asuvadki kõik majad Järve keskusest kuni Rahumäe jaamani Pärnu mnt ja raudtee vahel kunagise OÜ Silikat maadel.
  1940. aastal ettevõte riigistati. Tippaegadel töötas tehas kolmes vahetuses, raudteeliin tuli otse tehase ukseni, mille kaudu tellised endistesse liiduvabariikidesse veeti. "Kogu aeg oli nõudmine taga, et tuleb täita ehitusplaanid ja rohkem toota, ka lõpptulemus - see, kuhu ja kui palju telliseid läks, oli ette määratud," räägib ettevõtte turundusjuht Kaido Kallikorm.
  Silikaatkivi kasutati palju, 1960. aastatel oli see põhiline ehitusmaterjal. Arhitektid määrasid ehitusmaterjalidena ette silikaatkivi kasutamise, tuli vaid toota. Nii võibki mööda Eestimaad ringi sõites märgata valgeid silikaadist ehitatud hooneid, korstnapitse ja aiaposte. Silikaatkividest on valminud ka uhked ja silmapaistvad hooned - 1910. aastal Eesti Rahvusooperi Estonia hoone, 1939. aastal Suure Munamäe vaatetorn.
  Silikaadi pikast ajaloost võib leida hetki, mil ajastule iseloomulikult on tegeletud ka ehitusmaterjalide tootmisest kõrvalisemate valdkondadega. 1945. aastal sai Silikaat abimajandiks talu koos loomade ja põllumaaga. Tehase töölised käisid tootmise kõrvalt abiks heina- ja külvitöödel. Läbi aegade on tootmine olnud seotud ka uute tehnoloogiate ja lahenduste otsimisega: 1960. aastatel hakati lubja kokkuhoiu eesmärgil kasutama telliste valmistamisel põlevkivituhka - eks seepärast ongi ühe ajajärgu tellised hallikama tooniga.
  Tänapäevane AS Silikaat on tõusuteel, tootmismahud on viimastel aastatel kasvanud. "Praeguses ehitusbuumi olukorras pole isegi võimalik nii palju liiva välja kaevata, kui nõudlust oleks," selgitab Kallikorm.
  Kuna toode on raske ja suhteliselt odav, seab transpordi maksumus omad piirid ka turgudele. Põhilised piirkonnad ekspordil on Rootsi, Soome ja Läti.
  Tänapäevases tihedas konkurentsis on silikaattellis endiselt nõutud kaup: ASi Silikaat tootmismahud kasvavad, toodangut eksporditakse ka naabermaadesse.
  Kui kunagi asus algne tellisetehas südalinnasaginast eemal, siis täna asub Järvel hoogne liiklussõlm.
  Tootmistehas asub Männiku liivakarjääri läheduses, põhiline tegevusala on siiani silikaatkivi tootmine. Lisaks kaevandatakse ASis Silikaat liiva ning toodetakse erinevaid ehitussegusid. Uudsena valmivad tehases ehitusplokid ning kuivbetoon, mis segatakse kokku otse ehitusplatsil.
  Kui omal ajal konkurente sama hästi kui polnud, siis nüüd on Eesti turul mitmekesine pakkumine. "Nii materjale kui ka võimalusi on oluliselt lisandunud, enam ei kirjuta keegi ette, kuidas ehitada. Kõik on taandunud sellele, millist hoonet inimene ise soovib ja kui teadlik on ta materjalide omadustest," nendib ASi Silikaat turundusjuht Kaido Kallikorm.
  Kuigi materjalide valmistamispõhimõte on jäänud läbi aegade ikka samaks, on tootmine ettevõttes osaliselt automatiseeritud.
  "Enam ei pakenda ega kaalu segusid inimesed, vaid masinad," räägib Kaido Kallikorm. "Eks ka töölisi on üha raskem leida ja pole midagi parata, masinad on ka täpsemad ja kiiremad ning tulemus seeläbi kvaliteetsem."
  Fotod: AS Silikaat
  Autor: Kadri Tamm
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Ootamatult sügav majanduslangus paneb prognoose ümber tegema
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
On prominendi enda teha, et ta vale laulu sisse ei satuks
Tuntud inimesed seovad end kahtlaste äridega liiga kergekäeliselt. Isegi siis, kui asi juba eemalt nuusutades haiseb, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Tuntud inimesed seovad end kahtlaste äridega liiga kergekäeliselt. Isegi siis, kui asi juba eemalt nuusutades haiseb, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Apranga käive on aastaga veerandi võrra kasvanud
Leedu rõivatootja Apranga grupi jaemüügikäive ulatus novembris 27,9 miljoni euroni ning on võrreldes 2021. aasta novembriga kasvanud 28,7%.
Leedu rõivatootja Apranga grupi jaemüügikäive ulatus novembris 27,9 miljoni euroni ning on võrreldes 2021. aasta novembriga kasvanud 28,7%.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Juhtide piiratud aeg teeb värbamise kalliks
Värbaja saab sobivate kandidaatide otsimisel ära teha küll palju tehnilist tööd, kuid ka juhtide panustatud aeg on oluline ja see teeb värbamise kalliks, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Värbaja saab sobivate kandidaatide otsimisel ära teha küll palju tehnilist tööd, kuid ka juhtide panustatud aeg on oluline ja see teeb värbamise kalliks, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Fermi Energia astus esimese sammu Ukrainas
Kui kõik kulgeb plaanipäraselt, toodab Fermi Energia 10 aasta pärast Ukrainas elektrit. Koostööleping on sõlmitud ja väikereaktorite tehnoloogiat on Ukrainal põhjust kaaluda küll, ütles hommikuprogrammis Fermi Energia juht Kalev Kallemets.
Kui kõik kulgeb plaanipäraselt, toodab Fermi Energia 10 aasta pärast Ukrainas elektrit. Koostööleping on sõlmitud ja väikereaktorite tehnoloogiat on Ukrainal põhjust kaaluda küll, ütles hommikuprogrammis Fermi Energia juht Kalev Kallemets.
Trükitööstuse analüüs: pakenditootjad kriisidest puutumata, teised otsivad uusi võimalusi
Trükikodade müügitulu taastus mullu küll osaliselt koroonakriisist, kuid jäi siiski aastate 2017–2018 tasemele. Pakenditootjate müügitulu kasvab seevastu pidevalt ega ole kriisidest seni suuremalt pihta saanud, kirjutas ülevaates Eesti Trüki- ja Pakenditööstuse Liidu arendusnõunik Kati Rostfeldt.
Trükikodade müügitulu taastus mullu küll osaliselt koroonakriisist, kuid jäi siiski aastate 2017–2018 tasemele. Pakenditootjate müügitulu kasvab seevastu pidevalt ega ole kriisidest seni suuremalt pihta saanud, kirjutas ülevaates Eesti Trüki- ja Pakenditööstuse Liidu arendusnõunik Kati Rostfeldt.

Olulisemad lood

10 000 euro piir murdus: Tallinnas müüakse hirmkalli ruutmeetri hinnaga korterit Ekspert: luksuskorterite turg on meil kitsas
Tallinna kesklinnas Kentmanni tänaval on müügis korter, mille ruutmeetri hind on üle 10 600 euro.
Tallinna kesklinnas Kentmanni tänaval on müügis korter, mille ruutmeetri hind on üle 10 600 euro.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.