Agnes Ojala • 12. september 2007 kell 8:37

Soome pangad ei nõua laenajatelt lisatagatist

Soome kinnisvarahinnad võivad langeda ka paarkümmend protsenti, kuid pangad sellepärast veel laenajatelt lisatagatisi nõudma ei hakka.

Sealsed pangad ei pea näiteks 5-10protsendist langust veel tähelepanuväärsekski. Tarbijate majandusseis on piisavalt hea. Pangad usuvad inimeste maksevõimesse, kirjutas täna Soome majandusleht Kauppalehti.

Kui hinnalangus oleks 15-20%, kavatsevad pangad muuta vaid uute, tulevaste laenude tingimusi. Siis vähendatakse vara tagatisväärtust. Ometi ei hakata ka sel juhul veel nõudma lisatagatisi. Seda ei luba isegi Soome finantsinspektsiooni 1990ndate kriisi ajal kehtestatud juhis. Lepingutingimuste järgi võib pank lisatagatisi nõuda vaid siis, kui vana laenu ei ole korralikult teenindatud.

Hetkel kuum