ÄP fototoimetus • 30. oktoober 2007 kell 22:00

ÄP 5 aastat tagasi: Teine sammas poob pensionikassat

Peaminister Siim Kallas ootab rahandusministeeriumilt ettepanekuid, kuidas täita teise pensionisambaga massilisest liitumisest tekkivat suurt puudujääki eelarves. Ministeeriumil on pakkuda kaks varianti: kas riigilaen või reservfondi raha.

Riigieelarvesse prognoositud 100 000 teise samba liituja asemel oli eile õhtuks juba üle 180 000 liituja. Nende inimeste otsus lööb järgmise aasta eelarvesse hinnanguliselt vähemalt 310 miljoni kroonise puudujäägi. Lisaks nõuab lisaraha riiklike pensionide igakuine 100kroonine tõus tuleval aastal.

Hetkeseis: Teine sammas kahtlemata mõjutab pensionikassa seisu, kuid viimaste aastate tubli majanduskasv koos sotsiaalmaksu laekumiste kasvuga on viinud pensionikassa ülejääki. See ülejääk on mõeldud osalt ära jagada pensioniindeksi muutmise kaudu uuest aastast.

Autor: ÄP

Hetkel kuum