Kaua me ootame?

Ellen Murula 02. november 2007, 00:00

Minu tuttav Poola noormees sai hinnatud Suurbritannia ülikooli üsna lihtsalt. Ei mingeid avaldusi, hinnetelehe kopeerimist ega kuudepikkust põdemist. Ta saatis lihtsalt juuli keskel vastuvõtubüroole kirja küsimusega, kas neil on biokeemia alale vabu kohti.

Juurabakalaureuse kraadiga neiu töötab Tallinnas mainekas advokaadibüroos ja teeb üsna kiiret karjääri, sest pakkus end neile alguses kuuks ajaks tasuta praktikandiks ning näitas, kui võimekas ta on.

Lääne inimesed on harjunud demokraatia, võrdsuse, vendluse ja muude aadetega. Minu hääl ei loe rohkem kui sinu. Seetõttu ootame pidevalt, et need võrdsuse printsiibid kanduksid üle ka meie isiklikku ellu, töö juurde, tänavale.

Me ootame, et meid teenindataks kohvikus hästi, kuna nii on viisakas ning oleme seda väärt. Kui paljud meist on aga pärast kohutavat õhtusööki restoranile pakkunud konstruktiivset tagasisidet selle asemel, et üle soolatud suppi naeratades alla neelata? Me viriseme kehva töötasu üle, aga kes mäletab, millal viimati palka juurde küsisime?

Eestlased on vast lääne inimestest kõige rohkem harjunud vaikima ja ootama. Ootama, et õiglus jalule seataks, et need, kes väärt, kiidetud saaksid ja nii edasi.

Unistada tuleb, aga selle kõrvalt on vaja ka kontakte luua ja isiklikku lobitööd teha.

Paljud head lauljad ei saa kunagi kuulsaks sellepärast, et nad loodavad, et nende talent ühel päeval avastatakse. Kuid talente ei avastata ja firmad ei kerki börsile iseenesest. Küsimus on nõudluses ja pakkumises - põhiprintsiibis, mille järgi tänapäeva maailm töötab.

Maailmas on pidev nõudlus heade advokaatide, lauljate, innovaatiliste reklaamilahenduste vms järele, aga meie kohus on neid pakkuda ning teha oma hääl kuuldavaks. Proovida, proovida, proovida - üheksale läbikukkunud äriideele võib järgneda kümnes, mis lõpuks õnnestub.

Olgem siis pisut nahaalsemad ja otsekohesemad, kas või ainult homse päeva. Hiirgi ei jookse ju magavale kassile suhu.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:09
    Otsi:

    Ava täpsem otsing