Reet Raudsepp • 4. november 2007 kell 22:00

Väiksemad linnad pääsevad veel kinnisvara hindade langemisest

Viljandi korterite turg on 2007. aasta jooksul olnud üsna aktiivne. Kuigi pakkumine on suurenenud, ei saa rääkida olulisest ülepakkumisest. Samuti ei ole Viljandi turul olnud sellist hinnalangust, nagu seda võib näha suuremates linnades. Üks põhjustest on see, et Viljandi elamufond ei ole üle toodetud, kortermajade arenduste osa on olnud minimaalne. Seetõttu on turul tunda pigem pakkumist ületavat nõudlust uute korterite järele. Jätkuvalt on otsitud ka korterid arhitektuurilise väärtusega vanalinnamajades.

Uute korterite turul on pakkumises renoveeritud korterelamu Jakobsoni tänaval, mille ruutmeetrihinnad on vahemikus 20 400-24 700 krooni. Aasta lõpu poole jõuab turule ka teine renoveeritud korterelamu, mille lahendused on huvipakkuvad ja valgusküllased, korteritesse on planeeritud saun ning avarad rõdud. Ruutmeetrihinnad peaksid jääma piiridesse, mis on taskukohased laiemalegi ostjaskonnale.

Huvi üürikorterite vastu Viljandis oli loomulikult suurim juuli lõpust alates, augustis ja septembrikuus. Sellise sesoonse turu põhjustavad kolledži tudengid, kes vajavad sügiseti uut elamispinda. Seetõttu on üürikorterite sektoris pakkumine väiksem kui nõudlus, mis annab soodsa pinnase üürihindade kasvuks. Hinnatõus on aga piiratud elanike ostujõuga.

Üürihindade tõusu mõjutavad ka kohalike ettevõtete alltöövõtjad, kes tegutsevad Viljandis teatud aja jooksul ning on nõus tasuma oma töötajate majutamise eest kõrgemat hinda. Pikemaajaliste üürnike puhul jäävad üürihinnad vahemikku 3000-5000 krooni, olenevalt korteri suurusest ja seisukorrast. Lühema perioodi üürnikud on nõus maksma 4toalise korteri või maja eest kuni 7000-8000 krooni.

Eramute müügihinnad on olnud tõusva trendiga. Asukoha ning seisukorra poolest paremate eramute hind küünib juba peaaegu kolme miljoni kroonini. Samas on Kantreküla agulipiirkonnas praegu võimalik osta eramu veel 300 000-500 000 krooni eest. Uute eramupiirkondade areng ei ole olnud nii kiire, kui võis loota. Moodulmajade asemel soovitakse järjest enam kivimaju, mis jäävad aga veidi kalliks. Elamukruntide hinnad linna ümbruses on veidi langenud, olles praegu tasemel umbes 225 krooni ruutmeetri kohta.

Hinnatõus on majanduskasvuga kooskõlas. Elamukruntide suhtes on turg pakkumise kiire suurenemise tõttu äraootaval seisukohal.

Hetkel kuum