Ain Kivesti • 6. detsember 2007 kell 22:00

Milleks kaminale korsten?

Korstnata kamin on paigutatav absoluutselt kõikjale. Bioetanooli põlemisel ei eraldu mürgiseid gaase, ei teki ebameeldivaid lõhnu ega põlemissaadusi, mis vajaksid ruumist eemaldamist korstnalõõri kaudu.

Kuna soojus ei eraldu korstna kaudu väliskeskkonda, jääb peaaegu kogu energia, mida küttekeha toodab, siseruumidesse. Järelikult on seadme kasutegur peaaegu sajaprotsendiline. Keskkonnasõbralikkus on niigi ilmselge. Mõeldes asukohale - nüüdsest võib ka linnakorteris olla üks ehtsatel põhimõtetel funktsioneeriv kamin.

Põletusseadet saab kasutada näiteks vanas kaminakoldes, kus mingil põhjusel traditsioonilist tuleleeki enam läita ei saa. Seadme võib paigaldada ka seinale, keset tuba mingi mööblieseme sisse või peale - variante on piiramatult, tuleb arvestada vaid piisavalt vaba tulekindlatest materjalidest ruumiga leegi ümber.

Tootjad pakuvad kas lihtsalt põletit, millele saab ise meelepärase koha leida või disainitud terviklahendust - kaminas või mingis muus sisustuselemendis, mille asukohta saab toas igal momendil muuta. Väheoluline pole, et kolides saab kamina kaasa võtta nagu mööblieseme.

Esmapilgul ulmelisena näivat kaminat pelgalt soojustuseesmärgil ehk soetada ei maksa. Pigem on tegemist meeleoluloojana, mille juures on soojuse saamine lisaboonuseks.

ELKE Mööbel müüb spetsiaalset kütust hinnaga üle viiekümne krooni liiter, mis - kasutades EcoSmart Fire pakutavaid põleteid - kulub maksimaalvõimsusel töötades ära umbes ühe ja poole tunniga, väikest leeki jätkub kolm-neli korda kauemaks. Tasub teada, et tüüpilistele puitküttega kaminatele vastupidi puudub sellel seadmel soojuse akumuleerimise võime.

Eestis hakkas esimesena korstnata kaminaid pakkuma Elke Mööbel, mis on ka praegu esirinnas kaminate disaini ja tehnoloogia poolest. Korstnata kaminaid pakuvad veel ka Kago kaminasalong ning Palazzo Sisustussalong.

ELKE Mööbel OÜ projektijuht Siim Siigur on seda meelt, et lumistel talvekuudel võiks igas toas meeli köita elav ja naturaalne tuleleek. Mismoodi keegi selle lahendab, on juba omaniku mure. Korstnata kamina turulejõudmisega on valikuvõimalused igatahes mitmekesistunud.

"Ühed hindavad traditsioonilist suitsuvingu ja puuhalgude prõksumist tulekoldes ning hilisemat kamina ja suitsulõõri puhastamist tahmast. Teised kummardavad uuendusi, disaini ja lihtsust," teab Siigur kaminasoovijate erinevaid põhimõtteid.

Hetkel kuum