Siim Sultson • 8. jaanuar 2008 • 4 min
Jaga lugu:

Talveperiood toob ehitusturule raskemad ajad

"Jahtumist ei ole veel tunda, tellimusigi on veel küllaga, kuid eks talvel ole alati tööd vähem kui suvel," arutleb ehitusturu jahtumise üle vihmaveesüsteeme tootva OÜ PK Vihmaveesüsteemid omanik ja projektijuht Peeter Kruus. Väikeetevõtjana peab ta igale hinnapakkumise päringule, mida on kolm-nelisada aastas, vastamist eluliselt möödapääsmatuks. Kuid siingi ei märka Kruus veel muutusi.

Töötajate puhkusele saatmine kuni 14. jaanuarini on tema kinnitusel samuti pigem igatalvise töövaikuse tunnus.

Kuivsegude tootja AS Uninaks juhataja Guido Piksar ootas enda sõnul ehitusturu jahtumist juba ligi poolteist aastat, firma tegi uueks olukorraks aegsasti ettevalmistusi. "Tunnetame turu langust omal nahal mõneti, kuid mitte nii palju," peab ta jutte ehitusturu drastilisest kokkutõmbumisest liialdatuteks.

Kiites Eesti valitsust ja Eesti Panka, kes peatasid rahva laenamistuhina, peab Piksar eraisikutele suunatud pidurdamist õigeaegseks. Kuna pidurduva osana moodustab elamuehitus üldehitusest väiksema poole, ei tohiks see muude rajatiste endises tempos ehitamist eriti mõjutada. Samas suurenevad infrastruktuuri rajamised Euroopa Liidu rahade toel. "Jaanuarist aprillini on mõõnaperiood, juunis-juulis saab elamusehitus hoo sisse. Aastal 2008 näen 2007. aastaga võrreldes ehituse tõusu," lisab ta.

Kujuneva olukorra eelistena näeb Piksar tööandja võimalust taas töötajaid valida. "Eesti ühiskond vajab töökohtade vähendamist. Klient peab kuningas olema!"

Eesti suhteliselt odavate ehitusmaterjalidega võrreldes on tema hinnangul ehitustöö hind liiga kõrge. "Palka saagu see, kes mõistab tööd teha. Ehituskvaliteet hakkab praegu kindlasti kasvama," loodab ta ehitustöötajate ülemakstuse sündroomi vähenemist.

Katuseid paigaldava OÜ Plekk-katusemeister tegevdirektor Jaanus Aedla ei julge veel öelda, et tööpakkumisi oleks vähemaks jäänud. "Passitakse ja oodatakse, et hinnad langeksid. Kuid ei lange need kuhugi," tõdeb ta rahulolevalt tellimuste piisavusele viidates.

Isegi möödunud aasta metallihinna pea kahekordne tõus maailmaturul ja sellest johtuv tööhinna suurenemine ei peleta Kruusi veendumusel kliente temalt veel selgi aastal.

Siiski tunnistab tööriistade laenutaja Ramirendi Tallinna Peterburi tee rendipunkti juhataja Urmas Raidla, et just väiksemad firmad on hakanud laenutajate hulgast tasapisi ära kaduma. Kuid siingi on oma mõju tõsiasjal, et detsembris tuuakse tavaliselt lõviosa tööriistu tagasi ja algab tavapärane vaikne talvine periood. "Linna peal võib küll näha mitmeid seisma jäänud ja konserveeritud ehitusobjekte, kuid tegelik olukord hakkab ikkagi alles jaanuari jooksul selginema," peab ta lõpliku hinnangu andmist enneaegseks.

Enno Rebane, Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liidu tegevdirektor

Defitsiidiajastu on ümber saanud ja nii võidab kvaliteet! Aasta alguspäevil on siiski vara veel mingit hinnangut anda. Materjalitootjate jaoks ma veel ehitusturul toimuvates muutustes põhiprobleemi ei näe.

Materjalitootjate olukord sõltub siiski palju keskkonnaobjektidest: kas ja millal ning kuidas hakatakse teid ehitama.

Näiteks oleme riikliku suurettevõtmise Tallinna-Tartu maantee kohta kirjutanud kirju kõikjale, ka ministrile. Maanteeametil aga selles vallas veel selgeid plaane polegi.

Kui Tartu maantee tuleb, siis huvitav, millest seda kavatsetakse teha?

Defitsiitse paekruusa asemele pakutav aheraine killustik on ohtlik: see ei ole kvaliteetne betooni tootmiseks, selle külmakindlus on kahtlane. Küll aga on see väga hea täitematerjalina.

Indrek Peterson, Eesti Ehitusettevõtjate Liidu tegevdirektor

Ehitusturu jahenemine annab ikka tunda, kuid paanikaks veel põhjust ei ole.

Viimase poole aasta põhjal võib öelda, et tempo on langenud, kuid siiski annab siin tooni iga-aastane trend, et lõppes ju samal ajal suvine kinnisvara hooaeg ja algas talvine rahunemine.

Seega praegune, jaanuari alguses tehtud prognoos oleks väga põhjast. Märtsis-aprillis saaks teha täpsema prognoosi.

Samas, senine ehitustempo käis ikka paljudele firmadele üle jõu. Nüüdne olukord annab aega atra seada.

Andres Hall, Uus Maa Kinnisvarakonsultantide tegevjuht

Jahenev ehitusturg toob endaga kaasa konkurentsi tihenemise ehitusturul. See omakorda tähendab survet ehituskvaliteedi tõusule ning ehitushindade langusele. Samuti lõpeb olukord, kus ehitajaid tuli n-ö tikutulega taga otsida.

Lihtinimestel ja ka ettevõtetel tekib võimalus valida, kellelt ehitusöid tellida.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt