Kertu Ruus • 21. jaanuar 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Tume tulevik seriaalideta?

Hoiatavaks näiteks sellest, mis televaatajate ammustest lemmikutest saab, oli ära jäetud Kuldse Gloobuse tseremoonia. Tavapärane staaride paraad asendati pooletunnise maotu pressikonverentsiga. Võitjad oma auhindadele järele ei tulnud, sest Ameerika Stenaristide Gildi nõudmisi toetasid ka näitlejad, kes üritust boikoteerisid. Los Angelese maakond hindab ainuüksi selle show ärajäämisest tekkinud kahju kohalikule majandusele 80 miljonile dollarile. Televisioonis kogus sädeluse kaotanud üritus aga vaid veerandi oma mullusest vaatajaskonnast.

Nüüd on ohus nii pidulik Grammyde väljaandmine kui ka meelelahutustööstuse aastasündmus, Oscarite gala. Stsenaristide gild on juba teatanud, et tema oma 10 500 liikmel üritusele stsenaariumi kirjutada ei luba ning et filmiklippe ei tohi samuti lisatasuta kasutada. Ja kui juba Oscari-võitjad peaksid boikotiga liituma, on asi nutune.

Vaidluse tuum peitub stsenaristide soovis teenida oma internetti jõudnud töö pealt rohkem raha. Kirjatsurad panid ette, et nemad võiksid teenida oma uues meedias levitatud tööde pealt 2,5 protsenti kasumist. Stuudiod aga sellega ei leppinud ning lahkusid detsembris läbirääkimistelt.

Hoobi on juba saanud mitmed jutusaated - näiteks tuntud saatejuht Jay Leno kirjutab nüüd abiväe puudumisel oma naljad ise. Paljusid tuntud seriaale on sahtlisse valmis kirjutatud veel vaid paar osa ja edasi järgneb teadmatus. Nende seas on ka näiteks "Meeleheitel koduperenaised" ja "CSI". Eesti ja üldse Euroopa vaatajat peaks veel mõnda aega päästma see, et meile jõuavad uued episoodid ajavahega.

Näiteks Saksa telekanalitel on populaarset sarja "Grey anatoomia" veel kümmekond näitamata osa ning sarja "Kadunud" paarkümmend uut episoodi. Kuid kui streikijad ikka veel kuude kaupa kokkuleppele ei jõua, siis tuleb ka meil ühel hetkel leppida sellega, et meie lemmikud on sattunud kuulsate ja ilusate mekas toimuva streigi ohvriks.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt