Eesti palgad, Soome hinnad

Agnes Ojala 24. jaanuar 2008, 08:11

Toidukulud moodustavad Eestis perede
väljaminekutest ligi neljandiku ja toidukaupade hinnamuutused mõjutavad
oluliselt inflatsiooni taset.

Kui viimase aastakümne jooksul on toidu hinnad tõusnud mõõduka tempoga ja hinnatõus ei ole sotsiaalseid probleeme tekitanud, siis alates 2007. aasta teisest poolest on olukord muutunud, kirjutas Eesti Ekspress.

Halb on see, et enam on kallinenud need kaubad, mis on madalama sisse¬tulekuga ja lastega perede igapäevases ostukorvis. Nii on suurem hinnatõus tabanud piimatooteid, ilma milleta lastega pere hakkama ei saa.

Põllumajandustoorme hinnatõus, mis on toimunud viimase aasta jooksul kogu maailmas, on riigiti tarbijate ostukorvi mõjutanud väga erinevalt. Eriti tuntav hinnatõus on toimunud Euroopa Liidu vaesemates uutes liikmesriikides.

Nii tõusid toidukaupade hinnad Eestis detsembris 15%, Euroopa Liidus keskmiselt aga aasta jooksul 5,2%. Juba 2006. aastal olid siinsed toidukaupade hinnad 75% tasemel ELi keskmisest, pärast hinnatõusu aga ilmselt veelgi enam.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. January 2008, 08:11
Otsi:

Ava täpsem otsing