Ukraina on nõus WTO nimel ekspordimakse vähendama

Sirje Rank 25. jaanuar 2008, 00:00

Ukraina on WTO kõnelustel Venemaast ette jõudnud ning võib liitumiskutse saada vähem kui kahe nädala pärast 5.-6. veebruaril WTO nõukogu kohtumisel. Viimased erimeelsused Euroopa Liiduga kõrvaldati läinud nädalal.

Mis seni Ukraina liitumist WTOga takistas?

Erimeelsused Euroopa Liiduga ekspordimaksude asjas. Ukraina teatas lõpuks, et on valmis WTOga liitumisel ekspordimakse vähendama ning siduma vastava madalama tollitaseme.

Oluline on see Euroopa tootjatele - me näeme järjest sagedamini, et ressursse omavad riigid püüavad nende kasutamist teha oma tootjatele odavamaks ja kolmandatele riikidele kallimaks. Teisalt oli sellel suurem süsteemne mõju. Teame ju, et ka Venemaa WTO liitumisläbirääkimistel on ekspordimaksud üks probleem, sh puidutollid. Nii oli Ukraina pretsedent oluline.

Mis mõju Ukraina liitumisel on?

WTOga liitumine on eelduseks, et EL saaks alustada Ukrainaga kõnelusi vabakaubanduslepingu sõlmimiseks. See teeb ELi ja sealhulgas Eesti ettevõtjate jaoks tingimused Ukraina turul veelgi soodsamaks: tollimaksude vähenevad, reeglid ühtlustuvad.

Millal vabakaubandusleping võiks sündida?

Eelkõnelused juba käivad. Siiski ei prognoosi ma kõnelusteks vähem kui paari aastat. Ukraina idaosas on tugev tööstuslobi, mis ei taha turgu liigselt avada.

Ukraina valitsus on samas saatnud Euroopa Komisjonile ametliku kirja, mis kinnitab, et vabakaubanduslepingu raames ollakse valmis kõik ekspordimaksud nulli viima. See annab Euroopa ettevõtjatele eelise võrreldes kolmandate riikidega.

Ukraina saab nüüd mõjutada Venemaa pääsu WTO-sse?

Jah, ja seda hirmu on Venemaa ka juba väljendanud. See võiks kiirendada Venemaa püüdu liituda veel enne märtsikuiseid presidendivalimisi, mis eeldaks neilt lähema kuu aja jooksul radikaalseid järeleandmisi. Lisaks Euroopa Liidule on Venemaal WTOga liitumiskõnelustel probleemid ka USAga. Ja Venemaa on läbirääkimistel raske partner.

Mis saab puidutollidest?

Komisjon on olnud järjekindel ega ole Venemaale järele andnud. Kui aga Venemaa tuleb välja mingi kompromissvariandiga, mis on liikmesriikidele vastuvõetav, leiab probleem lahenduse. Suurimad probleemid on Soomel.

Täiesti reaalne on, et Venemaa liitumiskõnelused selle aasta jooksul lõpetab. Tingimusel, et uuel valitsusel tahe WTOsse pääseda säilib.

Kuidas kulgeb WTO Doha kõneluste voor?

Kui aprillis sünniks läbimurre, võiks kõnelused selle aastaga ühele poole saada. Kui ei, riskivad need aastateks "sügavkülma" jääda.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:18

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing