Saatja ning saaja jagavad SEPA makse kulud pooleks

28. jaanuar 2008, 16:32

Täna käivitunud üle-euroopaliste SEPA
maksete puhul kannavad nii raha saatja ning selle saaja makse kulusid, tasudes
kumbki oma panga hinnakirja järgi.

Eestis maksab SEPA makse 30 krooni ja seda sõltumata maast ning pangast, kuhu raha saadetakse. Raha laekumine on Eesti pangaklientidele tasuta, kuid osades Euroopa pankades võetakse selle eest eraldi tasu, kasseerides sisse teatud protsendi võõrast pangast üle kantud summast, selgitas SEB Eesti Ühispanga kommunikatsioonijuht Silver Vohu.

Ka rahvusvaheliste maksete kulud on riigiti ning pankade lõikes erinevad. SEPA makse puhul hüvitab oma kodupanga kulud nii raha saatja kui ka raha saaja. Kõikide ülekandekulude tasumise puhul rööviks see Eesti pangakliendilt kuni 200 krooni iga makse kohta.

"Veel paar aastat tagasi maksis samasugune makse (SEPA maksega analoogne EU makse - toim.) 70 krooni. Soovitame klientidel maksta makse kulud kahasse, sest see on alati soodsam kui jätta kulud vaid ühe osapoole kanda," edastas Vohu.

SEPA makse laekub saaja pangakontole hiljemalt kolmanda pangapäeva lõpuks. Arvestades varasemat, on see suur samm edasi, sest osad Euroopa pangad pidasid välismakseid kinni kuni nädal aega.

Et äripartnerite kulusid vähendada, avasid Euroopa turgu vallutavad Eesti ettevõtted varem igasse riiki eraldi laekumiskonto. SEPA makse puhul pole aga vahet, kas teha eurokanne samas riigis asuvale pangakontole või otse Eestisse.

Tänase päeva jooksul saatsid kliendid Ühispanga kaudu ELi riikidesse 460 SEPA makset. Hommikul tuli vastavatud kliiringusüsteemi kaudu Euroopast Eestisse ka esimesed kuus SEPA makset.

Praegu on SEB Eesti Ühispank ainus Eestis tegutsev pank, kes omab otseühendust SEPA kliiringusüsteemiga. Teiste kommertspankade kliendid saavad SEPA makseid teha ilmselt emapankade kaudu, lisas Vohu. Teistele Eesti pankadele Ühispank SEPA maksete edastamist ei paku.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
28. January 2008, 16:32
Otsi:

Ava täpsem otsing