Üle kolme tuhande inimese ootab hooldekodu järjekorras

29. jaanuar 2008, 08:15

Rahvastiku kiire vananemise tõttu on
aasta-aastalt aina suurem puudus hooldekodude kohtadest. Hooldusasutuste
Direktorite Ühenduse aseesimehe Valter Koppeli väitel on praegu järjekorras üle
kolme tuhande inimese.

Harjumaal asuva Paunküla üldhooldekodu 83-aastane elanik Hilda Urb on üks neist õnnelikest, kel on olemas paljude järjekorras ootavate vanurite ihaldatud koht. Rõõmsameelne vanaproua on endises Paunkül mõisas veetnud 12 aastat ja elutingimuste üle ei kurda. «Kui palju on neid inimesi, kellele kaetakse kolm korda päevas söögilaud koos koduse magustoiduga?» küsis Hilda.

Veel mõni aasta tagasi oli paljudes Eesti hooldekodudes kogu aeg paar vaba kohta. Praegu on aga järjekorrad veninud kuni saja inimeseni. Kuna inimeste keskmine eluiga aina suureneb, kasvab ka hooldekodude potentsiaalsete klientide arv.

Valter Koppeli sõnul on järjekorrad pikemad just sügiseti, kui inimeste tervis ilmamuutuse tõttu halveneb.

«Kurb tõdeda, aga kohad vabanevad siis, kui keegi sureb, ja hooldekodude järjekorrad on olnud isegi üle poole aasta pikad,» rääkis Koppel, «inimesed lihtsalt on sunnitud sel ajavahemikul oma isa või ema eest hoolitsema ja tihtipeale kaotavad töö, sest vanureid ilma järelevalveta koju jätta ei saa.»

Just hooldekandeasutuste vähesuses näeb Koppel peamist probleemi. Õnneks on kohalikud omavalitsused hakanud üha rohkem selle peale mõtlema. Koppeli sõnul on omavalitsused tänavu panustanud piisavalt hoolekandeasutuste töötajate palkadesse, mida tõsteti keskmiselt 22 protsenti.

«Loomulikult ei piisa kunagi inimlikku suhtumist ja heasüdamlikkust, aga selliseid inimesi veel leidub,» rääkis Koppel, pidades silmas hooldajaõdesid


Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
29. January 2008, 08:15
Otsi:

Ava täpsem otsing