Ümbrikupalk kahjustab Eestit

Tarmo Kriis 30. jaanuar 2008, 00:00

Üks kaalukas argument, mida kasutatakse avalikus debatis töölepingu seaduse eelnõu vastu, on selle väidetav negatiivne mõju maksulaekumistele ehk teisisõnu - palkade kolimine tagasi ümbrikusse.

Kuigi ümbrikupalga maksmine hakkab jälle moodi minema, põhjustab seda pigem muutunud majanduskeskkond, mitte kavandatav tööjõureform. Enamgi veel: seni kohustuslikust kirjalikust töölepingust hoolimata pole ümbrikupalk kuhugi kadunud. Maksu- ja tolliameti hinnangul moodustab see 11% makstavast töötasust.

Paljud ettevõtjad mõtlevad sellele, kuidas olla jätkuvalt konkurentsivõimelised. Ümbrikupalk saab tuua vaid lühiajalist kergendust, sest Eesti töövõtja on töökoha valikul muutunud järjest valivamaks ning ettevõtjad, kes panustavad ebaausale konkurentsile, jäävad headest töötajatest peagi ilma. Arenguks on tähtis tagada stabiilne majanduskeskkond ja aus konkurents. Aus palk ja maksumaksmine on jätkusuutlikkuse põhitalad.

Mure hea tööjõu pärast on pannud ettevõtted väärtustama oma olulisimat ressurssi - töötajaid. Inimesed hindavad stabiilsust ja turvatunnet, mida tööandja pakub, tagades ausa sissetuleku ja maksumaksmisega sotsiaalsed garantiid.

Ümbrikupalk aga suurendab ebastabiilsust. Vähenev maksulaekumine toob kaasa ausate ettevõtjate maksukoormuse kasvu, sest avalikul sektoril on raske kulusid kokku hoida.

Tööjõuturu aus konkurents ja stabiilsus parandavad teenuste ja toodangu kvaliteeti ning tõstavad konkurentsivõimet. Kuigi ümbrikupalka maksavad valdavalt siseturul tegutsevad väikefirmad, konkureerivad nad siiski tööjõu pärast rahvusvaheliste ettevõtetega ning kahjustavad nende konkurentsipositsiooni.

Ausa konkurentsi puudumine pidurdab arengut. Konkurents motiveerib aga ettevõtlusele. Eluterve võistlus sunnib firmat reageerima turu muutustele, investeerima arendustöösse, täiendama strateegiaid ja tooteid ning looma lisaväärtust. Ümbrikupalga maksjad takistavad ametlikku töötasu maksvate ettevõtete arengut. Seega on ausate ettevõtete huvides seda taunida.

Eesti Tööandjate Keskliit toetab maksu- ja tolliametit võitluses ümbrikupalga vastu, et vähendada sotsiaalseid riske ühiskonnas ja luua kõikidele ettevõtjatele võrdsed konkurentsitingimused.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:18

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing