Kadri Jakobson • 30. jaanuar 2008
Jaga lugu:

Riigikogu liige reisib rahu nimel

Aprillis veedavad kümme päeva kuuma Aafrika päikese all Erki Nool, Ivi Eenmaa, Jüri Tamm ja Marika Tuus, osaledes Kaplinnas Parlamentidevahelise Liidu (IPU) 118. assamblee töös.

Keskerakonna liige Marika Tuus ütleb, et see üritus on veel nii kaugel, et ei tea veel midagi rääkida. "Ma kuulun IPUsse ja riigikogu saal valis mind. Olen ainus opositsiooni liige grupis. Eks koalitsioon organiseerib ja otsustab, meie oleme muuseas kaasas," ütleb Tuus.

Reformierakondlase Ivi Eenmaa sõnul on Parlamentidevahelise Liidu töökord muutunud ja alla nelja inimese ei saa kuidagi assambleele minna, sest osalema peab erinevates komisjonides ja nõukogu assambleel.

Eestist sõidetakse ära 9. aprillil, kuid üritus algab Eenmaa sõnul 13. aprillil.

"Lendame turistiklassis ja piletite hankimisega nähti suurt vaeva. Taheti, et me vähemalt päev varem seal oleksime. Pärast nii pikka reisi ei jaksa lennukist otse üritusele minna," selgitab Eenmaa ning lisab, et tõenäoliselt saadakse enne ürituse algust läbirääkimisteks kokku ka Põhjamaade ja Euroopa riikide esindajatega.

Pühapäeval pühivad Eestimaa tolmu jalgelt ja lendavad nädalapäevadeks Jordaaniasse Evelyn Sepp, Marko Mihkelson, Mart Nutt ja Sven Mikser. Tegemist on Jordaania, Iisraeli, Egiptuse ja Austria turneega, mis kannab nime "Parlamendid rahu nimel". Reisi korraldab parlamentidevaheline ühendus Med Bridge. IRLi liige Mart Nutt selgitab, et tegu on Lähis-Ida rahuprotsessi raames tehtava visiidiga, kus kohtutakse nimetatud riikide juhtidega. "See on nagu koosolekult koosolekule minek - lennatakse kohale, kohtutakse ja kohe järgmisesse riiki. Tean, et osa distantsi läbitakse bussiga," ütleb Nutt.

Silver Meikar oli 11.-26. jaanuarini välislähetusel Tais, kus ta osales Myanmari Liidu korraldatud Birma konflikti teemalisel õppereisil.

Sven Mikser on 26. jaanuarist 2. veebruarini USAs NATO parlamentaarse assamblee kaitse- ja julgeolekukomitee väljasõiduistungil. Peagi sõidab temagi Jordaaniasse, Egiptusesse ja Iisraeli.

Praegu viibib Ameerikas Ott Lumi ja Suurbritannias Taavi Veskimägi. Lumi osaleb 14. jaanuarist kolmenädalasel Euroopa noortele juhtidele suunatud sotsiaalpoliitilisi ja majandusküsimusi käsitlevas projektis, Veskimägi aga energiamajanduse koolitusprogrammis.

Andres Herkel ja Mart Nutt naasid hiljaaegu ekspeditsioonilt Indiast, kus nad kohtusid ka dalai-laamaga.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas