Pääs elektrivõrku kuni poole kallimaks

Sten-Aleks Pihlak 05. veebruar 2008, 00:00

"Meile on oluline, et võimalikult suurt arvu liitujaid koheldaks võrdselt. Praegu on nii, et kõik kliendid maksavad uutele liitujatele peale võrgutasude arvel," rääkis Eesti Energia Jaotusvõrgu juhataja Margus Uudam, kelle sõnul tõstavad liitumistasu ka kindlaksmääratud hinnaga piirkonna laienemine ning ehituse ja tööjõu kallinemine.

Uudam ei uskunud, et uued reeglid arendajatel ja eramurajajatel jalad alt niidaks. "Kui võtta näiteks keskmise eramaja ehitus, siis liitumine läheks maksma umbes 40 000 krooni. Kui maja maksab 5 miljonit, pole liitumishind kuigi märkimisväärne," sõnas Uudam.

Uute põhimõtete järgi on kindlaksmääratud elektrivõrgu piirkond 400 meetrit lähimast keskpinge elektriliinist, kus toimub kuni 95 protsenti kõikidest liitumistest. Ampri hind selle liitumise juures tõuseb seniselt minimaalselt 800 kroonilt 1750 kroonile, millele lisandub käibemaks ja lepingu menetlemise tasu 400 krooni.

Tarbija maksukoormuse vähendamine ei too siiski võrgutasude hinda alla. "Võiks arvata, et kui nüüd liitujad ise maksvad liitumise tasu, võiks selle arvelt langeda võrgutasude hind. Siiski me seda ei muuda ja kasutame sellest tulenevad 200 miljonit otseselt elektrikatkestuste vähendamiseks," rääkis Uudam, kelle sõnul võiks kolme aasta pärast olla elektrikatkestusi poole vähem.

Ka Uus Maa Kinnisvaragrupi tegevjuht Jaanus Laugus ei uskunud, et muutus arendusturgu kõigutaks. "Ma ei usu, et see midagi väga palju mõjutama hakkab," rääkis Laugus, kelle sõnul peavad arendajad sellega lihtsalt arvestama.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:19
Otsi:

Ava täpsem otsing