Tele2 ja Elisa vaidlus hammustas 62 miljonit EMT kasumist

06. veebruar 2008, 14:13

Eesti Telekomi mobiilside segmendi kasum
kahanes 18,6 protsenti peamiselt sidumisvaidlusest tuleneva provisjoni
tõttu.

Telekomi mobiilside segmendi ehk EMT neljanda kvartali kasumlikkuse langusele ligi viiendiku ulatuses avaldas selgelt mõju sidumisvaidlusest tulenev ühekordne provisjon suuruses 62 miljonit krooni. Tele2 ja Elisa vaidlustasid sideameti otsuse sidumishindade osas ning EMT ja Elion on selles vaidluses kolmandad osapooled, selgus Eesti Telekomi online-briifingul.

Eesti Telekomi juhatuse esimees Valdo Kalm selgitas, et provisjoni näol on tegu virtuaalse kahjumiga, mis vastavalt raamatupidamistavadele lisataksegi tavaliselt aasta lõpu tulemustele.
Samas võimalikku tulu, mis Elion võib saada, ei ole tulemustesse kantud, sest tegelikult ei ole kindalt teada, kas see tulu tekib. „Kohtuvaidlus jätkub ja keegi ei tea, kuidas see lõpeb. See on klassikaline hea finantstava võimalikke tulusid majandustulemustes mitte arvestada. Provisjoni äranäitamisega saab aktsionäridele näidata võimalikke kahjusid,” selgitas ta.

Kuna kohtuvaidluse lõpp toob kaasa lisaks EMT kuludele ka Elioni tulud, mis ületavad kulusid, on grupi tasandil see provisjon elimineeritud. Kuigi provisjon on märgitud Telekomi 4. kvartali tulemustes, võivad tulud laekuda alles pärast kohtuvaidluse lõppu, mis võib aega võtta paar aastat.

Vastavalt sideameti 21. märtsi 2006. a otsusele fikseeriti EMT-le, Elisa Eestile ja Tele2 Eestile perioodiks 01.07.2006-30.06.2007 mobiiltelefonivõrkudes häälkõne lõpetamise tasuks (sidumistasuks) 0,13 eurot minut ning perioodiks 01.07.2007-30.06.2008, vastavalt sideameti otsustele, 0,11 eurot. Kuna Elisa Eesti ja Tele2 Eesti vaidlustasid otsused kohtus ning esialgse õiguskaitse korras vastavate haldusaktide kehtivus peatati, püsisid kõigi kolme mobiilioperaatori sidumistasud kuni 05.11.2007.a. endisel, 0,16 eurot minut tasemel. 05.11.2007.a. jõustus Tallinna Ringkonnakohtu määrus, millega esialgne õiguskaitse tühistati ning nimetatud kuupäevast kohustusid kõik kolm mobiilioperaatorit rakendama sidumishinda tasemel 0,11 euroni. Elisa Eesti ja Tele2 kohtuvaidlused sideametiga jätkuvad, EMT osaleb vaidlustes kolmanda isikuna.

Tulenevalt ülaltoodust moodustas EMT ühekordse provisjoni summas 4 miljonit eurot katmaks võimalikke tagasiulatuvaid nõudeid, oli kirjas Telekomi 2007. a IV kvartali vahearuandes. Võimalike tagasiulatuvate nõuete mõju Eesti Telekom grupi konsolideeritud kasumile on elimineeritud, kuivõrd Elion Ettevõtted AS on esitanud mobiilioperaatoritele nõuded summas, mis ületavad EMT provisjoni.

Eesti Terlekomi mobiilside segmendi käive kasvas 5,1 protsenti, 990 mln kroonile, kuid kasum kahanes 18,6 protsenti, 239 mln kroonile, teatas ettevõte börsile.

Eesti Telekomi neljanda kvartali kasum kasvas 16 protsenti, 455 mln kroonile. Ettevõtte käive kasvas neljandas kvartalis aastataguse ajaga võrrelduna ühe protsendi, 1,57 mld kroonile.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
22. April 2008, 14:34
Otsi:

Ava täpsem otsing