Kadri Bank • 10. veebruar 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Eesti majad sõidavad laevaga Soome

Esimene maja toodi laevaga Soome eelmise teisipäeva õhtul, kirjutas Soome majandusleht Kauppalehti.

Vasalemmas maju tootva Akso-Hausi juhatuse liikme Kristjan Kuldmaa sõnul on põhjanaabritelt majadetaile imporditud kaks ja pool aastat, kuid koostöö terve maja ehitamises on esmakordne.

Kui suureks majade eksport kujuneda võiks, Kuldmaa öelda veel ei julgenud. "See kõik on katsetamisjärgus," ütles ta, lisades, et vähemalt esialgu ei moodusta Soome majaehitus toodangust märkimisväärset osa.

Samas peab Akso-Haus läbirääkimisi nii Rootsi kui ka Norra majatehastega. "Norra oli koostööst väga huvitatud," märkis Kuldmaa.

Otseseid konkurente Kuldmaa sõnul Akso-Hausil Eestis ega Teijo-Talol Soomes pole, sest keegi teine ei paku maju, mis ehitatakse vundamendile valmis ja seejärel transporditakse krundile.

Majast sai importtoode, sest Soomes on palganõudmised Teijo-Talo andmetel tõusnud taevani. "Me ei tahtnud seda teha, kuid Eestis on palgad umbes pool Soome omadest. Isegi algusest lõpuni tehases valmistatud maja tasub tuua. Üleveo hinnad on maja hinnast vaid 3 protsenti," rääkis Teijo-Talo omanik ja juht Lasse Ojanen.

Ehkki majade toomine Eestist on firmas alles katsetusjärgus, usub Ojanen, et pärast teisipäevast esimest ülevedu see jätkub. "Maja pidas laevasõidu vapralt vastu, ka logistika polnud probleem," lausus Ojanen.

Tüüpelamuehitusega tegeleva EKO Majade tegevjuht Peeter Eljas ütles, et nemad ei ole piiri taha majade vedamisele mõelnud, sest siiani on ka Eestis piisavalt tööd olnud. Ta lisas, et majade tootmine Eestis võis varem olla küll odavam, kuid nüüd jääb meilgi puidust puudu ja selle hind jõuab Soomele järele.

Puitmaju tootva PG Maja juhataja Raivo Tomberg märkis, et puidu hinnad jõudsid Soomele järele juba eelmise aasta lõpul, kuid nüüd on müüjad hakanud ise hindu alla laskma.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt