11. septembri rünnaku korraldajale taotletakse surmanuhtlust

Mariliis Pinn 11. veebruar 2008, 18:15

Esmaspäeval esitasid USA sõjaväe prokurörid
süüdistuse väidetavale 11. septembri rünnaku peakorraldajale ja viiele teisele
Guantanamo vangile. Kuuele mehele nõutakse surmanuhtlust.

Täpsed süüdistused al Qaeda endisele juhile Khalid Sheikh Mohammedile ja viiele kinnipeetavale avaldatakse Pentagon pressikonverentsil kell 18 Eesti aja järgi, vahendas Reuters. Tegu on esimese Guantanamo tribunali ette jõudva kohtuasjaga, mis käsitleb 2001. aasta 11. septembri rünnakute organiseerimist ja kus nõutakse surmanuhtlust.

Pakistanist pärit Mohammed on väitnud, et tema planeeris kogu 11. septembri rünnakud. „Ma vastutasin 11. septembri rünnakute eest, mina organiseerisin need algusest lõpuni,“ vahendas USA sõjavägi Mohammedi ülekuulamisel öeldud sõnu. „Ma olin Osama Bin Ladeni operatsioonide juht, ma korraldasin, planeerisin ja viisin ellu,“ lisas ta.

Mohammed ütles, et ta korraldas ka 1993. aasta pommirünnaku Maailma kaubanduskeskusele New Yorgis, Bali ööklubis toimunud pommiplahvatuse ja ta üritas kingapommidega alla kukutada kahte Ameerika lennukit. Ka tunnistas ta üles USA ajakirjaniku Daniel Pearli pea maha raiumise.

Kuid tema ülestunnistusest ei pruugi kohtus kasu olla, sest CIA kasutas ülekuulamisel nn simuleeritud uputamise tehnikat, mida peetakse üldiselt piinamiseks. Guantanamo tribunal ei arvesta piinamisega kogutud tõendeid, kuna USA on allkirjastanud vastavasisulise rahvusvahelise leppe.

Mohammed arreteeriti Pakistanis 2003. aasta märtsis. Ta on üks 15 olulisest al Qaeda liikmest, kelle CIA on vangistanud.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
11. February 2008, 18:14
Otsi:

Ava täpsem otsing