Uus-Meremaa teadlased on loonud sibula,
millel on välja lülitatud meid nutma ajavat ensüümi kodeeriv geen.
Uurimisinstituudi Crop and Food vanemteadur Colin Eady sõnul muundusid sibulas leiduvad väävliühendid taime lõikamisel ensüümi mõjul kergesti lenduvaks ja pisaraid esile kustuvaks aineks, mis pani sibula lõikaja nutma, teatas Eesti geenikeskus. Uudsel sibulal, millel reaktsiooni vahendav ensüüm puudub, on Eady sõnul säilinud sibulale omane lõhn ja see tuleb senisest veel paremini esile.
Instituut loodab uue pisaratevaba sibula turule tuua lähema 10-15 aasta jooksul.
Seotud lood
Olen veendunud, et tehisintellekt (AI) on saamas meie elu lahutamatuks osaks, kuigi selle juurutamine ja kasutuselevõtt võib võtta kauem aega, kui paljud eeldavad. Oleme juba näinud, kuidas AI suudab tõhusalt lahendada äärmiselt keerukaid ülesandeid. Samas on see tehnoloogia veel üsna kaugel täielikust äriprotsessidesse integreerimisest, mis nõuab põhjalikku tööd ja aega.