Tiina mäng rõivastega

Urve Vilk 14. veebruar 2008, 00:00

Talumehele meeldib rõivaid õmmelda inimestele, kes teavad, kuidas antud mängu mängida.

Kelleks Te lapsena saada tahtsite?

Olen tahtnud kogu aeg kunstnikuks saada. Lapsena joonistasin hommikust õhtuni nukkusid ja kleite. Kuna moekunst tundus abstraktse ja kaugena ning moekateeder kättesaamatuna, mõtlesin ERKIsse astudes, et pole mõtet moekunstist unistadagi ja läksin õppima naha erialale. Pärast kahte aastat oli aga üsna lihtne moekunsti erialale üle minna.

Kas Teid mõnda moepealinna ei tõmba tööle?

Tunnen, et see rong on vist läinud. Minu jaoks pole praegu ka oluline, et saaksin ennast ületada, vaid et ma tunneksin ennast hästi ja saaksin teha seda, mida tahan. Et mul oleks hea ja mõnus olla. Firmaga seotud karmimad ajad on jäänud seljataha. Olen suutnud firma üles kasvatada, nii et praegu naudin seda ja ei taha võtta uusi väljakutseid.

Kuidas tekkis mõte asutada oma moestuudio?

See oli ainuvõimalik variant. Tööstus ja kõik muu tundus hirmutav ja ei tekitanud mingit elevust. Oli soov teha just selliseid riideid, mis on minu arust õiged. Peale sai hakatud väikeselt. Alustasime kahekesi, nüüd on meil kaheksa töötajat. Ma pole kunagi võtnud nii suuri riske, et peaksin ennast töö ja muu elu vahel puruks rebima.

Kas Te töövõtjana oleksite nõus töötama?

Olen sellele mõelnud, aga see tundub kole. Kui mõned aastad tagasi ma mõtlesin rasketel hetkedel, et aitab, lähen ära palgatööle, siis enam ma seda ei tee.

Millised on Teie jaoks oma ettevõtte plussid?

Et ma saan ennast kunstnikuna väljendada, nagu tahan. Et saan kollektsioonile anda oma näo. Kõik muu on tülikas, mis vajab ärategemist. Aga muidu ei saaks ma ka kunstnik olla.

Mis Teid inspireerib?

Olen riideid armastanud niikaua, kui ennast mäletan. Võib-olla inspireerib mind tunne, et enda jaoks nii palju riideid teha ja enda peal katsetada ei saa. Mulle meeldib jälgida, kuidas üks või teine materjal toimib ja kuidas inimene ennast selles tunneb. Kuidas riided mõjuvad ja mida inimesed neilt ootavad.

Kellele Teile meeldib rõivaid õmmelda?

Headele ja toredatele inimestele, kellel pole eelarvamusi ning kes armastavad riideid ning teavad, mida rõivas võib inimesega teha ja kuidas teda muuta. Inimestele, kes teavad, kuidas seda mängu mängida. Oluline on ka, milline klapp kliendiga tekib.

Kas kliendid tulevad Teie juurde tavaliselt soovitava rõiva kavandiga või ilma?

Need, kes tulevad kavandiga, võiksid tegelikult minna ja lasta rõiva kusagil valmis õmmelda, selleks pole mind vaja. Tavaliselt on klientidel enam-vähem teada, millist rõivast on vaja.

Tendents on, et kliendil on ees mingi konkreetne üritus, kuhu on vaja minna. Siis küsin alustuseks, milline inimene üritusel välja tahab näha, kas selline, et kõik teda vaatavad ja imestavad, või selline, keda märgatakse kolmandal vaatamisel.

Mida peate suurimaks saavutuseks?

Loodan, et see on veel ees. Ma ei ole inimene, kes oleks endaga rahul ja taoks vastu rinda, et kõik on hästi ja korras. Tegelikult on isiklik elu olnud minu jaoks alati tähtsam kui töö. Töö on osa elust, milles olen püüdnud ennast tunda hästi ja mõnusalt.

Te ütlete, et olete enda suhtes nõudlik. Kas see on eelis või puudus?

Ma ei ole nõus tegema midagi, mis ei ole tehtud tundega, et olen endast kõik andnud.

Olen ka suur pabistaja ning kohati hakkab lausa närvidele, kui nii palju muretseda ja üritada maksimumi anda. Selles mõttes on paljudel inimestel, kes sellised ei ole, kindlasti lihtsam.

Kas Te muretsete enne kollektsiooni väljatulekut?

Iga toode, mis majast välja läheb, nõuab vastutust ja pingutust. Et kõik oleks hästi ja klient oleks rahul.

Millised on Teie tugevused?

Järjekindlus ja tahtejõud. Kui midagi ette võtan, viin selle lõpuni, ma ei anna alla.

Aga puudused?

Ma pabistan tohutult ja sissepoole. Ja pean ennast laisaks ning riidlen ennast, et võiksin rohkem teha ja jõuda. Samas olen hakanud aru saama, et hetke tuleb nautida ja olla selline nagu tahad, mitte seada meeletult kõrgeid unistusi.

Kuidas Te kunstiinimesena firma majandamisse suhtute?

See ei meeldi mulle, aga samas toob see mind maa peale tagasi. See on kasvatav. Läheksin käest ära, kui teeksin ainult ilusaid asju. Nii ei saa, kui on oma firma. Kui ma pean vahepeal numbreid kokku lööma, tunnen hiljem, kui magus on looming.

Kui tihe on turul konkurents?

Ma ei mõtle sellele. Loomulikult on konkurents olemas. Aga olen harjunud andma endast kõik ja tegema kõike nii hästi, nagu suudan ja oskan. Seega pole võimalik midagi paremini teha, kui niikuinii teen. Hoolimata sellest, kas mul on või ei ole konkurente.

Kui palju Teie garderoobis olevatest rõivastest on Teie enda valmistatud?

Kusagil 30 protsenti. Mulle meeldib riideid osta ja vaadata kuidas nad on õmmeldud ning kuidas rõivad istuvad. Et panna iseennast tarbija olukorda.

Moekunstnikud väidavad, et Eestis ei ela ainult moeloomisega ära? Kuidas Teile tundub?

Sõltub, kuidas keegi tahab ära elada. Mina ei kurda. Aga olen teinud ka palju eeltööd. Rauda on vaja taguda pidevalt, hetkekski ei tohi seisma jääda, kogu aeg peab edasi minema. Kui on palju töötajaid, ajab ka see tagant, sest neile on vaja tööd anda. Ma ei saa lasta neil niisama istuda, kuna mul on näiteks loomekriis.

Milline on Teie lemmikrõivaese?

Armastan kleite, nii teistele teha kui ka ise kanda.

Aga Teie kaubamärk, korsett?

Algul oli neid põnev teha, nüüd nad tulevad lihtsalt hästi välja, sest oleme selgeks õppinud, kuidas neid teha. Korsette tellitakse palju. Aga ise ma pole aastaid korsetti selga saanud.

Millega tegelete vabal ajal?

Asjadega, mis tunduvad mõnusad. Selleks on füüsiline koormus, treening. Üritan ka lugeda ja lõõgastuda. Mõnus on kodune äraolemine. Ja igal vabal hetkel ma reisin. See annab loomingulist värskust.

Tiina puhul hindan, et naine, kes on kunstnik ja kunstiharidusega, on suutnud käima lükata nii eduka ettevõtte.

Tiina jaoks on mood nii töö kui ka hobi. Eks loomeinimeste puhul on alati loominguliselt viljakamaid ja vähemviljakamaid perioode, aga Tiina ei luba endale laiskusehetki, kiirel ajal suudab ta oma jõu alati kontsentreerida.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:20
Otsi:

Ava täpsem otsing