Aastalõpu majanduskasv esialgsetest andmetest siiski veidi kõrgem

Agnes Ojala 10. märts 2008, 09:10

Kui veebruaris avaldatud esialgsete andmete
põhjal oli Eesti majanduskasv mullu neljandas kvartalis 4,5%, siis tänaste
korrigeeritud andmete kohaselt oli see siiski 4,8%.

Kogu 2007. aasta sisemajanduse koguprodukt (SKP) püsivhindades oli statistikaameti esialgsetel andmetel 7,1% suurem kui aasta varem.

SKP oli 2007. aastal jooksevhindades 243,3 miljardit krooni ja 2000. aasta püsivhindades 169,1 miljardit krooni. SKP kasv aeglustus 2007. aastal järk-järgult sisemajanduse nõudluse ning kaupade ja teenuste ekspordi ja impordi kasvu aeglustumise tõttu.

Sisemajanduse nõudluse kasv aeglustus 9,3%ni võrreldes 2006. aastaga (2006. aastal kasvas sisemajanduse nõudlus 16,1%). Sisemajanduse nõudluse kasvu aeglustumist mõjutasid eratarbimiskulutuste ja kapitali investeeringute kasvu järsk aeglustumine aasta teisel poolel.

2007. aasta IV kvartalis kasvas SKP eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 4,8%. SKP oli jooksevhindades 65,7 miljardit krooni ja 2000. aasta püsivhindades 43,5 miljardit krooni. SKP kasvu aeglustumine IV kvartalis jätkus mõjutatuna sisemajanduse nõudluse kasvu aeglustumisest, kaupade ja teenuste ekspordi ja impordi vähenemisest ning sellest tulenevalt ettevõtete sektori lisandväärtuse kasvu järsust aeglustumisest.

Sisemajanduse nõudlus kasvas IV kvartalis 5,5%. Sisemajanduse nõudluse komponentidest aeglustus eratarbimiskulutuste kasv 3,3%-ni peamiselt toidule ja alkoholita jookidele tehtud kulutuste kasvu aeglustumise ning rõivastele ja jalanõudele tehtud kulutuste vähenemise tõttu võrreldes 2006. aasta IV kvartaliga. Kapitali investeeringud kasvasid 5,6%. Investeeringute kasvu toetasid IV kvartalis peamiselt mittefinantsettevõtete poolt tehtud investeeringud. Finants-, valitsemis- ja kodumajapidamiste sektorite investeeringud vähenesid.

Püsivhindades arvutatud sesoonselt korrigeeritud SKP suurenes 2007. aasta IV kvartalis III kvartaliga võrreldes 0,8%.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. March 2008, 09:08
Otsi:

Ava täpsem otsing