Majanduskasvu aeglustumine mõjutas tööhõive kasvu

14. veebruar 2008, 16:04

2007. aasta neljandas kvartalis ulatus
hõivatute arv 654 000 inimeseni, mis on 3100 inimese võrra rohkem kui aasta
tagasi, mis tähendab, et hõive aastane kasvutempo vähenes 0,5 protsendini.

Tööpuudus langes neljandas kvartalis 4,1 protsendini ning töötute arv 28 000ni, teatas rahandusministeerium. Kuigi hõive kasv aeglustus 2007. aasta neljandas kvartalis 0,5 protsendini, oli aasta keskmine kasv siiski 1,4 protsenti. Kasvu aeglustumise neljandas kvartalis tõid kaasa hõive vähenemine töötlevas tööstuses ning veonduses. Töötlevas tööstuses vähenes hõive eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 6,2 protsenti ehk 8400 inimese võrra.

Hõive langes peamiselt tööjõumahukates harudes: rõiva- ja tekstiilitööstuses, puidu- ja mööblitööstuses ning osaliselt ka elektroonikas. Veonduses vähenes hõive 14 protsenti ehk 8100 inimese võrra tänu nõudluse vähenemisele nii maantee- kui raudteetranspordis.

Kõige enam suurenes hõivatute arv ehituses, kasvades eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 13 protsenti ehk 9500 inimese võrra. Eelmise kvartaliga võrreldes hõive kasv siiski aeglustus ning hõivatute arv vähenes 3500 inimese võrra.

Finantssektoris kasvas hõive eelmise aasta neljanda kvartaliga võrreldes 75 protsenti ehk 5300 inimese võrra. Hõivatute arv kasvas peamiselt uute teenusepakkujate lisandumisega nii panganduses, liisingus kui ka kindlustuses. Kindlasti tuleb aga arvestada asjaoluga, et antud sektori hõivatute osakaal oli neljandas kvartalis vaid 1,9 protsenti koguhõivest, mistõttu lühiajastatistika ei tarvitse olla väga usaldusväärne.

Mitteaktiivsete inimeste arv suurenes tööturul 2007. aasta neljandas kvartalis võrreldes eelmise aasta sama perioodiga 1,3 protsenti ehk 4800 inimese võrra. Mitteaktiivsete kasv tulenes peamiselt pensionäride, õppurite ning rasedus-, sünnitus- või lapsehoolduspuhkusel viibivate inimeste arvu suurenemisest. Põhjustena saab välja tuua rahvastiku struktuurimuutused ning vanemahüvitise maksmise ajaperioodi pikenemise.

2008. aastal ootame seoses majanduskasvu aeglustumisega hõive kasvu peatumist ja töötuse määra mõningast tõusu.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
14. February 2008, 16:03
Otsi:

Ava täpsem otsing