Kommentaar: kuidas valmistada poliitilist laipa? Oravate retseptisoovitus

Annika Matson 11. märts 2008, 11:16

Täna ma jagan soovitusi, kuidas Eesti
poliitilisel maastikul valmistatakse poliitilisi laipu.

Kirjeldatud retsepti autor on Reformierakond, kes on end taas näidanud poliitilisi ja majandusprotsesse hästi tundva ja ettenägeva erakonnana.

Poliitilise laiba staatus ähvardab sotsiaaldemokraatide juhti ja tänast rahandusministrit Ivari Padarit. Termin „poliitiline laip“ on Padari enda poolt välja pakutud. Ta kasutas seda väljendit eelmisel nädalal toimunud Äripäeva finantsjuhtimise konverentsil esinedes. Padarilt küsiti, et mis ta teeb siis, kui keset ilusat suve selgub, et riigieelarvesse on laekunud käibemaksu poole vähem planeeritust. Küsimusele vastates ütles Padar, et sellise prognoosi täitumine teeks temast poliitilise laiba. Samas ta tunnistas, et käibemaksu laekumine on sel aastal üks tõsine probleem.

Miks on sotsid ja nende liider sattunud nii keerulisse olukorda? Põhjus peitub aastataguses ajas, kui Reformierakond, Isamaa ja Res Publica Liit ning sotsid pidasid koalitsioonikõnelusi ja jagasid ministriportfelle. Padari saamine rahandusministriks tuli avalikkusele üllatusena, sest meedia pakkus talle põllumajandusministri portfelli. Põhjus lihtne - Padarit mäletati muheda ja hästi oma tööga hakkama saanud põllumajandusministrina. Rahandusministri portfelli pakuti aga aasta tagasi meedias eeskätt Reformierakonnale, sest selle erakonna olulised valimislubadused kuulusid just rahandusministri kompetentsi.

Teise alternatiivina arvati, et riigi rahandust soovib hakata juhtima IRL. Esmapilgul oli see isegi üllatav, et rahandusministri portfelli üle aasta tagasi suurt löömingut ei toimunud ning nii Reformierakond kui ka IRL olid nõus selle ameti loovutama sotsidele. Viimased soovisid selle sammuga vabastada Padari teda saatvast põllumajanduspoliitiku mainest.

Täna võib üpris kindlalt väita, et Padaril on õnnestunud saada lahti tugeva põllumajandusministri kuvandist. See on asendunud ebaõnnestunud rahandusministri mainega.

Padari kaelas on mitu rasket veskikivi, mis tõmbavad põhja nii Padari kui ka sotsiaaldemokraatliku erakonna mainet. Üks nendest on ettevõtete tulumaksuvabastus. Eesti sai Euroopa Liidult kuni järgmise aastani üleminekuperioodi, mille jooksul me pidime muutma ettevõtteid puudutava tulumaksuseaduse. Euroliidule ei meeldi meie investeeringute tulumaksuvabastuse põhimõte.

Tegemist on Reformierakonna jaoks väga olulise teemaga, kuid selle probleemi lahendamine on keeruline ja see oli ka üks põhjus, miks oravad ei soovinud endale rahandusministri portfelli.

Juba praegu on Padar ettevõtteid puudutava osaga uues tulumaksuseaduses jõudnud mitmel korral negatiivse kangelasena Äripäeva esiküljele. Lisaks ei pruugi rahandusministeeriumis valminud eelnõu olla euroliidule vastuvõetav ning Eesti võib sattuda selle seaduse pärast kohtusse. Paratamatult langeb vastutus Padari õlgadele, kuigi ta tegelikult viib ellu Reformierakonna majanduspoliitikat.

Teine suur kivi Padari kaelas on eraisikute aktsiainvesteeringute tulumaksuvabastust. Ka see idee oli Reformierakonna üks oluline valimislubadus, mida üritab teostada Padar. Kuid teeb seda ebaõnnestunult, sest rahandusministeeriumis valminud eelnõu on saanud erinevate huvigruppide poolt palju kriitikat. Hea idee on ametnike poolt ära lörtsitud.

Kõige tõsisem probleem on aga tänasel päeval riigieelarve. Maksutulude prognoos tõenäoliselt ei täitu ja eelarve ähvardab jõuda defitsiiti. Padar on see, kes peab hakkama kulusid koomale tõmbama ning saab seetõttu avalikkuse ees kõvasti nüpeldada. Piisas teatest, et riik kavatseb oma investeeringuid piirata, kui juba hakati nõudma Padari ametist lahkumist. Kujutan ette, milline möll läheb lahti, kui valitsus otsustab teha sel aastal negatiivse lisaeelarve või kui algavad debatid järgmise aasta riigieelarve üle. Piltlikult öeldes lastakse Padar nendes debattides sõelapõhjaks.

Täna on selge, et Padar on rahandusministrina oma mainele teinud pigem kahju kui kasu. See oleks pretsedenditu samm, aga kui on näha, et riigieelarvega tekivad probleemid, siis tasuks sotsidel kevadel ausalt tunnistada, et nende esimees ei saanud riigi rahanduse juhtimisega hakkama ning nad loobuvad rahandusministri portfellist. Eelmisel aastal toimunud valitsusliidu kõnelustel tehtud vea tunnistamine aitaks sotsidel järgmisi eksimusi vältida. Ebaõnnestumise eitamine oleks aga veelgi suurem viga.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
11. March 2008, 11:31
Otsi:

Ava täpsem otsing