Agnes Ojala • 10. aprill 2008 kell 22:00

Kohila vineerivabrik saadab 64 töötajat sundpuhkusele

Kohilas vineeri tootva Baltic Panel Groupi juht Tiit Tammsaar ütles, et tehas seisma ei jää - ostjatena näeb ta suuri konkurente Lätist ja Soomest.

"Praegu on olukord sellises faasis, et pangad vaatavad uusi tegevussuundi. Nende otsustest sõltub, mis edasi saab," rääkis Tammsaar. Baltic Panel Groupi vineeritehasesse on viimasel ajal investeeritud üle 400 miljoni krooni. Finantseeris seda SEB Liising. "Tehas on SEB oma ja nad ei ole otsustanud, kas müüa või jätkata," lisas Tammsaar.

Tammsaare sõnul on Kohila tootmine liiga väike, et suurte tegijatega konkurentsis püsida. Suurim konkurent, soomlaste UPM-Kymmene, toodab oma 15 tehases Eestis, Venemaal ja Soomes miljon kuupmeetrit vineeri aastas. See on kuuendik kogu Euroopa vajadusest. Lõunanaabrite Latvijas Finierise tootmisvõimsus on 300 000 m0 aastas. Baltic Panel Groupi 30 000-40 000 m0 aastas nendega ei võistle.

Ettevõte on praegu puhkusele saatnud liinitöölised, tehase häälestamise ja reguleerimisega on seni ametis mehaanikud ja insenerid.

"Tehas on alles käivitamise faasis. Aasta tagasi saime alles esimese toodangu. Seega on insenerid veel tööl, et tehas korralikult tööle saada. Ega nii suurt investeeringut niisama lihtsalt seisma jäeta," rääkis Tammsaar.

Otsust, mis Baltic Panel Groupist edasi saab, võiks Tammsaare sõnul oodata hiljemalt kuu pärast. UPM-Kymmene Eesti juht ei saanud vineerivabriku võimaliku ostusoovi kohta sõnakestki öelda, kuna tegu on börsifirmaga.

Märtsi algupoolel ütles Tammsaar aripaev.ee-le, et vineeritootmist on viimase aasta jooksul raskendanud mitu tegurit, sealhulgas suure lisakulu tekitanud aprillisündmused, mis lõikasid ära tooraine transpordi otse Venemaalt ja kasvatasid logistikakulusid viiendiku võrra.

Baltic Panel Group kuulub OÜ-le Grove Invest, mille põhiomanik on Pjotr Sedin. Baltic Panel Groupile on halvad ajad tulnud hetkel, mil Grove Invest raskustesse sattus. Veel nädala alguses selgus, et ettevõtte seitse kinnistut on arestitud ning pandud avalikule suulisele enampakkumisele alghinnaga 420 miljonit krooni.

Pjotr Sedini kontrollitava Grove Investi osalusega ettevõtetel oli selle nädala seisuga üle 2,5 miljoni krooni maksuvõlgu.

Näiteks võlgneb Baltic Panel Group OÜ 1,67 miljonit krooni ja AS TVMK veidi üle 800 000 krooni. Lisaks võlgneb TVMK jalgpalliklubi, mille juhatuses Pjotr Sedin on, maksuametile veidi üle poole miljoni krooni. Summadele lisanduvad intressid.

Kohila vineerikombinaadi peadirektor Tiit Tammsaar tunnistas Nädalisele, et tehase 130 töötajast 64 tahetakse saata sundpuhkusele. Ettevõte lõpetas eelmisel reedel vineeritootmise ja praegu toimub tehase konserveerimine ja remonttööd.

Hetkel kuum