Kuidas säästa bensiini I

07. mai 2008, 10:11

Kütusehinnad aina tõusevad. Selleks, et
mitte lasta hinnatõusul endale liiga teha, tasub ära õppida säästlik autosõit.
Sarja esimeses osas on tähelepanu all tegevused, mille peale tuleb mõelda enne
sõitma hakkamist.

1. Sõida vähem. Kõige lihtsam viis kütust säästa on vähem sõita. Selleks võiks kaaluda näiteks järgmisi samme: vali elukoht, mis asub töökoha lähedal; kasuta autot teistega koos; sõida jalgrattaga, käi jala või eelista ühistransporti.

2. Kombineeri: Kui osa sinu igapäevateekonnast pole jalgrattaga läbitav, siis sõida teatud maa autoga, pargi siis auto ning jätka teekonda jalgrattaga. Sama idee on rakendatav ka ühistranspordi puhul. Selle asemel, et trügida ummikutes võib jätta auto linnaserva ning sõita edasi bussiga.

3. Õpi säästlikku sõitmist ning vii end kurssi kütust säästva sõidu põhitõdedega.

4. Viska autost välja üleliigne kola. Kõige autos leiduva ringivedamine kulutab energiat. Kui auto liigsest koormast vabastada, aitab see kütust säästa.

5. Lase sõita kõige säästlikumate sõidumaneeridega juhil. Kui jagate autot mitmekesi, siis võiks rooli istuda see, kes oskab kõige säästlikumalt sõita. Ühtlasi annab see võimaluse tema tegevust kõrvalt jälgida ning ühtteist kõrva taha panna.

6. Liigsed raamid ja suusakastid minema. Kui auto katusel pakiraam või suusakast, mida sa parajasti ei kasuta, siis võta see maha. Sama kehtib rattaraami kohta. Nii saab vähendada auto tuuletakistust ja sellega koos ka kütusekulu.

7. Kontrolli regulaarselt rehvirõhku. Rõhk peaks olema vähemalt sel tasemel, mille tootja on miinimummäärana välja pakkunud. Rehvirõhku mõjutab ka välistemperatuur. Kui temperatuur langeb, langeb ka rõhk. Seda tasub samuti tähele panna.

8. Jälgi kütusekulu. See on õigupoolest esimene samm kütuse säästmise puhul. Vahel võiks oma bensiinitšekid ja läbitud kilomeetrid läbi jagada.

9. Kui su auto pardakompuuter võimaldab jälgida kütusekulu, siis õpi sellega kooskõlas jälgima oma sõiduharjumusi.

Järgmises osas: teekonna kavandamine ja ajastus: Kuidas säästa bensiini II. Nipid linnasõiduks: Kuidas säästa bensiini III. Sõit maanteel ja pidurid: Kuidas säästa bensiini IV .

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
23. May 2008, 11:53
Otsi:

Ava täpsem otsing