Helenius: poliitikud hakkasid arvama, et Eesti on rikas riik

14. mai 2008, 17:38

Juba eelmise aasta sügisel Eestile
negatiivset majanduskasvu ennustanud Trigon Property Developmenti suurinvestor
Joakim Helenius imestab, kuidas Eesti avalikkus nii kaua suutis jääda
optimistlikuks Eesti majanduse suhtes.

Helenius prognoosib, et kahes järgnevas kvartalis tuleb Eestil negatiivne majanduskasv ja Eesti majandus jõuab põhja mingil hetkel selle aasta jooksul.

"Naljakas on vaadata, kui üllatunud kõik on praegu, kui SKP kasvunumbrid välja tulevad ja jäävad ootustele alla. Vaadake uudiseid: tööstuse koguprodukt kukkus, jaekaubandus ei kasva, kinnisvara- ja ehitussektor kukuvad järsult. Tuleb endalt küsida, kust see kasv tulla saaks? Ei ole vaja olla geenius, et aru saada, et Eestis ei ole enam seda kasvumootorit, kust saaks majanduskasv tulla,” ütles ta. „Eelmise aasta lõpul rääkisid optimistid veel 6-7% majanduskasvust ja pessimistid 4-5% ja kui mina rääkisin negatiivsest kasvust, arvati, et ma olen loll. Kui majandus pole konkurentsivõimeline, siis kust saab see kasv tulla?”

Ettevõtja sõnul käib Eesti majanduse raske maandumine, aga kui eelmisel aastal peeti raske maandumise all silmas 4% majanduskasvu, siis sel aastal võib tähendada see juba negatiivset majanduskasvu. "See on superraske maandumine!” märkis Helenius.

Heleniuse sõnul on eestlased optimistid, samas on see ka eestlaste nõrkus. "Mitmed aastad kiires majanduskasvu keskkonnas on vähendanud eestlaste objektiivsust majanduse hindamisel. Mind paneb imestama, et paljud pankade ja ministeeriumide analüütikud olid nii pikka aega optimistlikud. Praegu on väljakutse tunnistada endale seda, et majandus tõmbub kokku ja tuleb võtta ette tõsiseid samme, et Eesti majandus oleks jälle konkurentsivõimeline. Peaks arutama, mida teha, et järgnevatel aastatel tuleks majanduskasv 5-6% aastas. See oleks fantastiline. Lähima 10-20 aasta jooksul enam 10% majanduskasvu ju ei tule,” rõhutas ta.

Langusest toibumine eeldab, et Eesti valitsus ei tee midagi rumalat. Valitsus peab oma kulusid kärpima. "Eesti ei ole rikas riik, aga poliitikud unustasid selle ära headel aegadel," sõnas Helenius, lisades, et poliitikud peavad astuma samme Eesti konkurentsivõimelisuse taastamiseks. "Kõik arvasid paar aastat tagasi, et Eesti majandus on leidnud mingi fantastilise valemi, kuidas kasvada igal aastal 10%. Praegu on kõik hämmingus negatiivsest statistikast, kuigi ei tohiks olla üllatunud. Reageeritakse nagu jänes, kes seisab keset teed ja kangestub, kui näeb autot tulemas ning suudab liigutamise asemel vaid lähenevaid autotulesid jõllitada.”

Ettevõtjad vajavad aega, et kohaneda muutunud oludega, nentis Helenius. „Möödas on ajad, kus inimeste palgad tõusid aastas 10-30%. Inimesed peavad olema valmis, et kuni järgmise aasta alguseni sissetulekud ei kasva, sest majandus ei saa seda endale lubada. Töötuse tase kasvab tõenäoliselt teravalt,” ennustab ettevõtja raskeid aegu.

Heleniuse sõnul tema oma ettevõtete peal majanduse jahenemist praegu ei tunne, vastupidi: ta Eesti äridel läheb hästi. „Kummalisel kombel ei ole majanduse jahenemist minu ettevõtete puhul üldse tunda. Trigon Capital hakkas oma äri Baltimaadest juba tükk aega tagasi välja laiendama. Eelmine aasta oli rekordiliselt hea aasta, hästi läheb ka sel aastal. Edukalt kasvab ka Hortese aianduskeskuse tegevus. Arvan, et inimesed on hakanud rohkem kulutama aianduskaupade peale. Viisnurk tegi juba eelmise aasta algul teadliku otsuse leida peale Eesti teisi turge, kus tegutseda, kui Eesti majandusel enam nii hästi ei lähe,” rääkis Helenius, lisades, et ta oli juba aasta tagasi valmistunud halbadeks aegadeks.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
15. May 2008, 07:24
Otsi:

Ava täpsem otsing