Kui kaua laguneb prügi?

23. mai 2008, 17:28

Kas peaks nägema vaeva prügi sorteerimise
ja tühjade pudelite kogumispunkti viimisega? Kui kõik prügi kokku ühte
prügikasti visata, läheb see ju ka lõpuks prügimäele ning laguneb seal varem või
hiljem. Seega ei tohiks südametunnistus siinkohal piinata? Võib-olla siiski
peaks – vaata, kui kaua asjade lagunemine looduses tegelikult aega võtab ning
mõtle järele. Need ligikaudsed arvud on koostanud USA rahvuspargiteenistus, New
Hampshire’i keskkonnateaduste osakond ja New Yorgi linnavalitsus.

Klaaspudel – miljon aastat
Hea küll, tegelikult ei tea keegi ju päriselt, kas klaaspudeli lagunemine vältab miljon aastat, sest keegi ei ole seda protsessi nii pika aja jooksul jälginud. Kindlalt saab aga väita, et kui klaaspudeleid ümber ei töödelda, võtab nende lagunemine aega väga kaua. Klaas koosneb suures osas ränist – samast ainest, millest liiv – ning ei lagune isegi kõige karmimates keskkonnatingimustes.

Kilekotid – umbes 500 aastat
Kilekottide lagunemine võtab tõepoolest kaua aega. Asi polegi nii hull, kui nad puutuvad kokku õhuga – siis võib kuluda 10-20 aastat. Maa sisse maetud kilekotid lagunevad aga 500-1000 aastat, sest bakterid ei tunnista toiduks kilekottide põhimaterjali – polüetüleeni.

Plastpudelid – umbes 500 aastat
Plastpudelite probleem on sama, mis kilekottidel. Enamik limonaadi- ja veepudeleid koosnevad polüetüleen-tereftalaadist, naftast valmistatud ainest, mis maa sisse mattununa laguneb väga pikka aega. Isegi uute biolagunevatena reklaamitud pudelite lagunemine võib võtta aega arvatust tunduvalt kauem, sest need lagunevad lihtsalt väiksemateks raskestilagunevateks osadeks.

Suitsukoni – üks kuni viis aastat
Suitsukonide koostis muudab nad looduslikule lagunemisele väga vastupidavaks. Kuigi filtrid näevad välja nagu vill, koosnevad nad enamasti tselluloosatsetaadist, mis laguneb väga aeglaselt.

Ajalehed – kaks kuni neli nädalat või kauem
Paber näib olevat materjal, mis maa sisse maetuna kiiresti loodusega üheks peaks saama. Teoreetiliselt peakski nii olema, kuid mõnikord võib prügimägedesse maetud ajalehtede lagunemine võtta bakteritele ebasoodsate olude tõttu tunduvalt kauem aega. Näiteks on prügimägedel prügi uurinud teadlased leidnud isegi 15 aasta vanuseid loetavaid ajalehti.

Õunasüda – mõned kuud
Kompostihunnikusse või aianurka visatud õunasüda laguneb mõne nädala või kuuga. Prügimägedel prügi uurinud teadlased leidsid aga, et seal lagunesid toidujäätmed äärmiselt aeglaselt – kahekümne aasta jooksul lagunes vaid pool jäätmetest.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
12. June 2008, 12:55
Otsi:

Ava täpsem otsing