Nestor: Eestis kehtib õigus ja võimalus vahetada pensionifondi

23. mai 2008, 15:43

Riigikogu liige ja Sotsiaaldemokraatliku
erakonna (SDE) fraktsiooni esimees Eiki Nestor leiab, et oma II samba
pensionifondiga on ta rahul ning leiab, et kui keegi leiab, et tema rahaga
on ümber käidud talle vastumeelselt, saab ju alati panka vahetada.

„Eestis kehtib õigus ja võimalus vahetada pensionifondi. Ma arvan, et kõik saavad aru, et kui aktsia võlakiri langeb, pensionifondid ei saa kasvada,“ rääkis Nestor ning lisas, et tegelikult on Eestis kehtivad nõuded pensionifondidele tunduvalt karmimad kui mujal maailmas. Eelkõige tuleks Nestori sõnul aru pärida pankadelt ja nõuda selgitusi nende käitumise kohta.

Nestori sõnul käivad ettevalmistused pensionifonde puudutavate seaduspunktide muutmise ja täpsustamise osas. Teisalt ei saa need puudutada pankade õigusi erinevatesse võlakirjadesse investeerimisel, sõnas riigikogu liige. Tema teada tehakse uued sätted eelkõige selleks, et peatselt võiks käivituda esimestele pensionikogujatele raha välja maksmine. Seadussätted saavad peamiselt täpsustama seda osa, kus fondiosakutest saab kindlustusmakse, ütles Nestor.

„Paanikat pole mõtet teha, aga kui ajaleht leiab, et ei ole õigesti investeeritud, siis loomulikult võib sellest kirjutada,“ sõnas Nestor. Nestoril endal on II samba pensionifond, millele veidi enam kui üks kord aastas pilgu peale heidab ja seda teistega võrdleb. Praegu pole poliitik enda sõnul leidnud vajadust pensionifondi vahetamiseks.

Ametiisikute majanduslike huvide deklaratsioonist selgub, et vaid 35 riigikogulasel on II pensionifondi sammas olemas.

Riigikogu liikmed esitavad andmed ise ja mõningaid ebatäpsusi võib andmetes esineda, kuna liikmed ei ole alati välja kirjutanud, millist sammast omatakse.

Ligi 400 miljonit krooni II samba pensioniklientide raha on fondijuhid paigutanud kohalike kinnisvara- ja kiirlaenuäride rämpsvõlakirjadesse, mis ähvardavad halval juhul hapuks minna, kirjutas tänane Äripäev.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
23. May 2008, 16:56
Otsi:

Ava täpsem otsing